ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέες φαρμακευτικές δράσεις για τον κρόκο Κοζάνης

Την ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της Φαρμακευτικής που κατέχει ο κρόκος Κοζάνης παρουσίασαν ειδικοί επιστήμονες σε εκδήλωση του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.
Ο κρόκος Κοζάνης έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων.
Σύμφωνα όμως με πρόσφατες μελέτες, φαίνεται πως ο κρόκος διαθέτει περισσότερες φαρμακευτικές δράσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν οι: Μόσχος Πολυσίου (ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Αντώνης Τσαρμπόπουλος (καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πέτρος Ταραντίλης (καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών).
Οι τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν τη χρησιμότητά του στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και σε νευροεκφυλιστικές (άνοια, νόσος του Alzheimer και Parkinson) και ψυχιατρικές παθήσεις (κατάθλιψη).
Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.
Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι:
Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο.
Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικούς.
Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του.
Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ενισχύει τη εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.
Μειώνει τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.
Βοηθά σε κρίσεις άσθματος ,στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα .
Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι συνδέεται με τον έρωτα και τη γονιμότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ