ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αλλαγές στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για υγειονομική περίθαλψη

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, επαναπροσδιορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας για υγειονομική περίθαλψη.
Στις νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, περιλαμβάνονται οι εξής αλλαγές:
Για το μισθωτό άμεσα ασφαλισμένο και τα μέλη οικογένειάς του, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα και παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, εφόσον έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 75 ημέρες εργασίας (αντί 50 που ισχύει σήμερα).
Για τους μετακλητούς εργάτες γης-πολίτες τρίτων χωρών και τους μετακλητούς αλλοδαπούς αλιεργάτες, παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη από την 1η ημέρα εργασίας τους (αντί της προϋπόθεσης των τριών μηνών που ισχύει σήμερα).
Για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, κατά τη διάρκεια άδειας άνευ αποδοχών πέραν του ενός μηνός, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας με την προϋπόθεση καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς.
Επίσης, ορίζεται ότι χορηγείται ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγειονομικής περίθαλψης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 στα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ως μισθωτοί, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους.
Παρατείνεται εκ νέου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 (έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2018), η κάλυψη από τον ΕΦΚΑ για παροχές ασθένειας σε είδος των:
- ασφαλισμένων του τέως Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (τ. ΟΑΕΕ)
- ασφαλισμένων του τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, του τομέα Ασφάλισης Νομικών και του τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (τ. ΕΤΑΑ)
- υπερηλίκων ασφαλισμένων του ΟΓΑ
- ανέργων (ηλικίας 29-55 ετών).
Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρμόδιες επιτροπές οικονομικής αδυναμίας για όσο χρονικό διάστημα ορίζει η απόφαση αυτή.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο, στο οποίο εντάχθηκε αυτή η τροπολογία, έχει τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/104/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με ορισμένους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης, βάσει του εθνικού δικαίου για παραβάσεις των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».