ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

22.000 θάνατοι από λάθη στη φαρμακευτική αγωγή!

Λάθη στη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ευθύνονται για έως και 22.000 θανάτους ασθενών στο βρετανικό ΕΣΥ, όπως έδειξε νέα μελέτη! Ο υπουργός Υγείας, Jeremy Hunt παρουσίασε μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μείωση των σφαλμάτων φαρμακευτικής αγωγής σε μια διάσκεψη κορυφής για την ασφάλεια των ασθενών στο Λονδίνο.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές των Πανεπιστημίων Γιόρκ, Μάντσεστερ και Σέφιλντ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι κάθε χρόνο στο βρετανικό ΕΣΥ εμφανίζονται 237 εκατ. λάθη φαρμακευτικής αγωγής! Τα λάθη αυτά προκαλούν άμεσα 712 θανάτους από ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.


Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας, που συμβάλλει στο θάνατο 1.700 – 22.303 ασθενών ετησίως! Επιπλέον, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις των ανεπιθύμητων ενεργειών από πλευράς κόστους είναι περίπου 98,5 εκατομμύρια λίρες ετησίως!

«Αν και αυτά τα ποσοστά σφάλματος μπορεί να φαίνονται υψηλά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι διαφέρουν σημαντικά από εκείνα άλλων χωρών υψηλού εισοδήματος», δήλωσε ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Γιόρκ,Mark Sculpher, σχολιάζοντας τα ευρήματα. «Σχεδόν τρία από τα τέσσερα λάθη δεν θα βλάψουν τους ασθενείς και κάποια μπορεί να προληφθούν πριν φτάσουν στους ασθενείς, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε πόσα είναι αυτά».

«Αυτό που μας δείχνει αυτή η έκθεση είναι ότι χρειαζόμαστε καλύτερη σύνδεση των πληροφοριών σε ολόκληρο το σύστημα υγείας, για να βοηθήσουμε στην εξεύρεση περισσότερων τρόπων πρόληψης των σφαλμάτων της φαρμακευτικής αγωγής», σημειώνει η Rachel Elliott, Καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

«Οι οικογενειακοί γιατροί χρησιμοποιούν ήδη συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να τους βοηθήσουν να συνταγογραφούν με ασφάλεια, αλλά το Κολλέγια θα καλωσόριζε οποιονδήποτε πρόσθετο πόρο ή τεχνολογία που θα συμβάλει στην περαιτέρω ελαχιστοποίηση των κινδύνων», δήλωσε η καθηγήτρια Helen Stokes-Lampard, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου των οικογενειακών ιατρών.

«Οι οικογενειακοί γιατροί αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους, ενώ οι ασθενείς παρουσιάζουν όλο και πιο περίπλοκα προβλήματα υγείας. Συνεπώς, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί μας για τη χάραξη στρατηγικής για την επέκταση της διεπιστημονικής ομάδας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής οικογενειακής ιατρικής του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Richard Vautrey. «Αυτό περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των φαρμακοποιών που εργάζονται ή συνδέονται με υπηρεσίες και χειρουργικές επεμβάσεις».


Πηγή : virus