ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έτοιμος ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή

Ελλείψεις στους γιατρούς που θα συνομιλούν με τους θεράποντες.

Φακέλωμα στα πάντα που αφορούν την νοσηλεία των ασθενών, και ο σχετικός μηχανισμός που θα το επιτύχει αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας - πιθανόν αύριο ή την Τετάρτη - στους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο στόχος είναι να ψηφιοποιηθούν τα πάντα - πότε ένας ασθενής κάνει εισαγωγή, με ποια πάθηση, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση χειρουργείου, σε τι κλίνη θα τοποθετηθεί, πότε αναμένεται να γίνει η εξαγωγή του ασθενή - και η επικύρωση της διάγνωσης θα γίνεται εξ αποστάσεως ανάμεσα στον θεράποντα ιατρό του ασθενή και στον γιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Το αν βέβαια οι συνομιλίες θα είναι μεταξύ γιατρών της ίδιας ειδικότητας αυτό είναι ένα άλλο θέμα, καθώς όπως ακούγεται, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν το έχει λύσει εξολοκλήρου ο ΕΟΠΥΥ. Η πρόταση πάντως που έχει γίνει από την πλευρά των ιδιωτικών κλινικών είναι ότι το εγχείρημα για να επιτύχει πρέπει να υποστηριχθεί από επτά ειδικότητες γιατρών. Συγκεκριμένα: παθολόγο, γενικό χειρουργό, καρδιολόγο, παιδίατρο, μαιευτήρα-γυναικολόγο, ορθοπεδικό και ουρολόγο.
Ο στόχος, τουλάχιστον από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, είναι να μειωθεί καταρχήν ο αριθμός των ενστάσεων που γίνονται για τις περικοπές πάνω στα τιμολόγια που κατατίθενται, καθώς και ο χρόνος των πληρωμών, ενώ κάποιοι από την πλευρά των ιδιωτικών κλινικών ισχυρίζονται ότι έπονται και άλλες περικοπές του ΚΕΝ.

Στο μεταξύ, όπως λένε οι πληροφορίες μας, το κλίμα μεταξύ των δύο μερών δεν είναι το καλύτερο, καθώς από την μία, λόγω τρόικας που έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση, οι κλινικάρχες πιέστηκαν να αποδεχτούν τον συμψηφισμό 2012-2015 και από την άλλη αναμένεται το κύμα των περικοπών για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Πηγή του κλάδου, μας ανέφερε ότι ασκήθηκε πίεση από την πλευρά του Οργανισμού να πάρουν πίσω τα εξώδικα που έχουν κάνει ως αντίθετοι στα ποσά του συμψηφισμού. ‘Οπερ και εγένετο. Με τη μόνη διαφορά, ότι ενώ κατατέθηκαν υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής των ποσών συμψηφισμού, κάποιοι εκπρόσωποι δεν παραιτήθηκαν -παρά τη θέληση του Οργανισμού- από το νομικό δικαίωμα των διεκδικήσεών τους σε δικαστήρια της Ελλάδος ή του εξωτερικού. Όσον αφορά τις περικοπές του πρώτου εξαμήνου, πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται η οριστικοποίησή τους με στόχο να έχουν σταλεί μέχρι 1/2/2018.


Πηγή : iatronet