ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο νέος Νόμος για τα φαρμακεία επικροτεί την αναρχία

Oι νέες ρυθμίσεις για το ωράριο των φαρμακείων, όχι μόνο δεν βάζουν φρένο στην αναρχία που επικρατεί στην αγορά, αλλά την επικροτούν, εισάγοντας κάθε μορφή κανιβαλισμού.

Τριακόσια φαρμακεία ανά την Ελλάδα που έως σήμερα υπολογίζονταν ότι λειτουργούσαν εκ περιτροπής - λόγω ελλιπούς εμπορεύματος κατά βάση - αναμένεται να αποχωρήσουν από το επάγγελμα, με την εφαρμογή του νέου Νόμου, που ζητά κατ' ελάχιστο 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Πριν, το ωράριο ήταν 8 το πρωί με 8 το βράδυ και τώρα είναι 8 το πρωί με 9 το βράδυ.


Φαρμακοποιός από την Βόρειο Ελλάδα, μας ανέφερε τα παραπάνω, τονίζοντας ότι μόνο στο δικό του Νομό είναι 5 τέτοια φαρμακεία που άνοιγαν εκ περιτροπής, συμπληρώνοντας ότι όσο προχωράμε προς την πρωτεύουσα ή τα μεγάλα αστικά κέντρα το φαινόμενο αυτό αυξάνεται γεωμετρικά. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα φαρμακεία που σήμερα λειτουργούν εκ περιτροπής είναι πάνω από 2% επί συνόλου 9.600 καταστημάτων.

Όπως μας αναφέρει, οι νέες ρυθμίσεις για το ωράριο των φαρμακείων, όχι μόνο δεν βάζουν φρένο στην αναρχία που επικρατεί στην αγορά, αλλά την επικροτούν εισάγοντας κάθε μορφή κανιβαλισμού. Και εξηγεί: πριν, αν ένας φαρμακοποιός ήθελε να είναι διευρυμένος, το δήλωνε και ήταν υποχρεωμένος να το εφαρμόσει. Τώρα με το νέο Νόμο, το δηλώνει - ακόμη και ηλεκτρονικά χωρίς φυσική παρουσία - στη Νομαρχία και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της περιοχής του, αλλά δεν δεσμεύεται να το εφαρμόσει κιόλας. Άρα τι νόημα έχει ένας σύλλογος να αναρτήσει πίνακα με τους διευρυμένους, από τη στιγμή που δεν είναι δεσμευτικός;

Την ίδια στιγμή, ο Νέος Νόμος πριν την τροποποίηση που του έγινε την τελευταία στιγμή, καταργούσε το Βασιλικό Διάταγμα του ‘66 που όριζε τη μη εργασία τις Κυριακές και τις 14 Εθνικές αργίες που υπάρχουν στη χώρα. Σήμερα, με τις νέες ρυθμίσεις, πήραν πίσω την Κυριακή, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με τις αργίες, καθώς στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι δεν είναι υποχρεωτικό να λειτουργούν. Με μία τέτοια ασάφεια όμως, υποστηρίζει η πηγή μας, ένας εργοδότης μπορεί να το εκμεταλλευτεί και ως προς τους υπαλλήλους που απασχολεί, δίνοντας υποχρεωτική άδεια τις 14 αυτές ημέρες.

Εν κατακλείδι, λέει η πηγή μας, πρέπει να ξεκαθαρίζει μία κατάσταση και όχι να περιπλεκεται. Οι νέες ρυθμίσεις απορρυθμίζουν την αγορά, εισάγουν το Νόμο του Κανιβαλισμού, ακυρώνουν την οικονομική βιωσιμότητα των καταστημάτων, και ανοίγουν διάπλατα την πόρτα σε επιχειρήσεις ξένες ως προς το φάρμακο. 


Πηγή : iatronet