ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πέφτει "αυλαία" στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων - Τελευταία συνεδρίαση αύριο

"Αυλαία" πέφτει αύριο για την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Η τελευταία συνεδρίασή της θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, με θέμα τις ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιριών για τις τιμές του τελευταίου δελτίο τιμών με τη δεύτερη γενική ανακοστολόγηση του 2017.

Η λειτουργία της Επιτροπής Τιμών καταργείται με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, και το οποίο αποδίδει την αρμοδιότητα στον ΕΟΦ, στον οποίο θα ξεκινούν και θα τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ η τελική έγκριση παραμένει με την υπογραφή του υπουργού Υγείας.
Κατά την αυριανή συνεδρίαση, θα εξετασθούν οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για σειρά φαρμάκων εντός και εκτός προστασίας πατέντας, καθώς επίσης και τα εξώδικα που έχουν στείλει ελληνικές φαρμακευτικές για τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν πέσει οι τιμές των γενοσήμων, γεγονός που τα καθιστά ζημιογόνα.
Σε ότι αφορά τα φάρμακα υπό προστασία και τα εκτός πατέντας προϊόντα αλλοδαπών οίκων, οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν λάθη υπολογισμών, κυρίως από αναγωγές διαφοροποιημένων συσκευασιών του ίδιου σκευάσματος.
Όσο για τα γενόσημα, τα εξώδικα που εστάλησαν επισημαίνουν ότι το εξαιρετικά χαμηλό ύψος της νέας τιμής, δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να τίθεται κίνδυνος απόσυρσης των φαρμάκων αυτών από την αγορά, με ανυπολόγιστες για την ώρα επιπτώσεις τόσο στην κάλυψη των ασθενών, όσο και στην επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περιπτώσεις όπου κάποιο από τα φθηνά φάρμακα που αποσύρεται από την αγορά, η επόμενη χρησιμοποιούμενη θεραπεία μπορεί να είναι από τρεις ως και δέκα φορές ακριβότερη, με τους μετριότερους υπολογισμούς.
Το γεγονός αυτό σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Iqvia, έδειξε ότι η απόσυρση του 10% των φθηνότερων φαρμάκων της αγοράς (περίπου 700 σκευάσματα που ήδη είναι σε κίνδυνο), μπορεί να κοστίσει επιπλέον 250-350 εκ. ευρώ, για την κάλυψη των ασθενών, με την αντικατάσταση νεώτερων φαρμακευτικών σχημάτων της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας. 
Και μπορεί μεν η φαρμακευτική δαπάνη να παραμένει σταθερή για το κράτος, εντούτοις τη διαφορά θα κληθούν να πληρώσουν τόσο οι φαρμακευτικές με αυξημένο clawback, όσο και οι ίδιοι οι ασθενείς με την αυξημένη συμμετοχή, λόγω της διαφοράς τιμής από το φθηνότερο γενόσημο, το οποίο είναι καταγεγραμμένο στην θεραπευτική κατηγορία, όμως στο εξής θα βρίσκεται σε έλλειψη στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με το γεγονός της κατάργησης της λειτουργίας της συγκεκριμένης επιτροπής και της συγκέντρωσης ολόκληρης της αρμοδιότητας στον ΕΟΦ. Παρότι αναγνωρίζουν πως η επεξεργασία των στοιχείων γίνεται αποκλειστικά από τον Οργανισμό, δεν παύουν να παρατηρούν ότι με την κατάργηση της επιτροπής, απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο οι κοινωνικοί εταίροι από την από κοινού συμμετοχή τους στην διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών, ενώ καταργείται και η διευρυμένη συζήτηση για την τιμολόγηση, καταργώντας έτσι μια επιπλέον δυνατότητα ελέγχου.

Πηγή: healthmag