ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μετατροπή των φαρμακείων σε Υγειονομικά Κέντρα

Εκπαίδευση και επικαιροποίηση των γνώσεων σε όλα τα φαρμακεία της χώρας ξεκινά αμέσως μετά τα Θεοφάνεια ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με τη συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) προκειμένου να είναι σε θέση οι φαρμακοποιοί να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, η νέα διάταξη του Υπουργείου Υγεία συμπεριλαμβάνει τα φαρμακεία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χωρίς ωστόσο να τους προσθέτει κάποια βαρύτητα. Γι αυτό, όπως είπε με το νέο έτος τα 11.000 φαρμακεία της χώρας μας θα ενταχθούν σε προαιρετικό πρόγραμμα αναβάθμισης και επικαιροποίησης των γνώσεων τους. Το πρώτο πρόγραμμα που θα γίνει με τη συνεργασία των ΕΕΣ θα είναι 24ωρο και θα παρέχεται πιστοποίηση ότι οι φαρμακοποιοί είναι σε θέση να προσφέρουν φροντίδα πρώτης ανάγκης στους ασθενείς τους.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει ενδεχόμενος πρόταση για χρήση απινιδωτών στα φαρμακεία ο κ. Θεοδοσιάδης απάντησε ότι θα το δουν, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να έχουν διαπίστευση για τα εμβόλια που γίνονται στα φαρμακεία τους.
Επίσης είπε ότι, σε δεύτερη φάση θα έρθει πρόγραμμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας όπως είναι για παράδειγμα στους διαβητικούς, και σε καμία περίπτωση δεν εννοεί όπως τόνισε την υποκατάσταση θεραπείας, αλλά μόνο στην χρήση των αναλωσίμων ή και στον τομέα ενημέρωσης για τη διατροφή.
Σε επόμενη φάση θα καταγραφούν όλες οι υπηρεσίες στα φαρμακεία ενώ, ήδη ο Σύλλογος είναι σε επαφές με τις Φαρμακευτικές Σχολές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας για τις περαιτέρω ενέργειές του.
«Ο φαρμακοποιός είναι επί της ουσίας το δεξί χέρι του ασφαλισμένου και το φαρμακείο δεν είναι απλά ένα κατάστημα αλλά ένας υγειονομικός χώρος » σημείωσε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Πηγή: iatrikesexelixeis