ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μετά τις γιορτές κληρώνει για το ωράριο των φαρμακείων

Tο υπουργείο Υγείας προτίθεται, αμέσως μετά τις γιορτές, να φέρει το θέμα προς ψήφιση στη Βουλή.

Τέλος στο αλαλούμ που επικρατεί με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων επιθυμεί να βάλει το υπουργείο Υγείας αμέσως μετά τις γιορτές, φέρνοντας το θέμα προς ψήφιση στη Βουλή. Σήμερα επικρατεί πλήρης αναρχία στον κλάδο, καθώς το κάθε κατάστημα αποφασίζει αυτόνομα το ωράριο λειτουργίας του ανάλογα με τις ανάγκες του και την πελατεία του εκμεταλλευόμενο και την ανυπαρξία του ελεγκτικού μηχανισμού. Την ίδια στιγμή, με την κατάσταση που σήμερα επικρατεί, όπου το κάθε φαρμακείο ανοίγει και κλείνει όποτε θέλει τίθεται και θέμα συναδελφικότητας. Παράγοντας με τον οποίο και συνομιλήσαμε, από τη Θεσσαλία, μας τόνισε ‘’ποιος ο λόγος της εφημερίας, όταν στην περιοχή μπορεί να λειτουργούν φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο (8 το πρωί με 11 το βράδυ ή 12.00 μ.μ.)’’;


Το σίγουρο είναι ότι η οριστικοποίηση του πλαισίου είναι εύκολη υπόθεση και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις υπάρχουν από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το τελευταίο εμφανίζεται να μην δέχεται την πρόταση του Υπουργείου Υγείας να υπάρξει ταύτιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων με αυτό των εμπορικών καταστημάτων της χώρας. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ένα ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ. Πρόταση που απορρίπτει το ΔΝΤ, το οποίο θέλει πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, με τους φαρμακοποιούς να αποφασίζουν και να πράττουν κατά βούληση.

Η πληροφόρησή μας είναι ότι από την πλευρά των φαρμακοποιών στόχος είναι να υπάρξει σαφής προσδιορισμός του ωραρίου λειτουργίας, δηλαδή για παράδειγμα 8 το πρωί με 8 το βράδυ ή 8 το πρωί με 9 το βράδυ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κάθε Σύλλογος να κινηθεί, ενώ μία πρώτη πρόταση για το Σάββατο είναι τα καταστήματα να λειτουργούν 8 το πρωί με τρεις το μεσημέρι. Έτσι, ο κάθε σύλλογος ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας που βρίσκεται και η οποία μπορεί να έχει ιδιαιτερότητες, για παράδειγμα να είναι νησί ή να βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, να αποφασίζει πώς θα κινηθεί. Για παράδειγμα, τα φαρμακεία στη Λάρισα ακολουθούν το ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου, που είναι 8 με 2 και 5 με 9, ενώ τις υπόλοιπες ώρες –ή τα απογεύματα που είναι κλειστά- υπάρχουν εφημερίες και διανυκτερεύοντα.


Πηγή : iatronet