ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέα νυχτερινή τροπολογία αλλάζει το νοσοκομειακό rebate. Στα «κάγκελα» η αγορά

Σε αναβρασμό βρίσκονται για ακόμη μια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μετά την κατάθεση τροπολογίας, που αλλάζει άρδην τον τρόπο υπολογισμού του νοσοκομειακού rebate. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγω για αλλαγές που θα «βουλιάξουν» οικονομικά τις επιχειρήσεις ακόμη περισσότερο, οδηγώντας ακόμη και στην απόσυρση φαρμάκων.

Το βασικό «αγκάθι» φέρεται να είναι ο υπολογισμός του rebate επί του συνόλου των νοσοκομειακών πωλήσεων και όχι ανά Νοσοκομείο, όπως ισχύει σήμερα. Η αλλαγή αυτή, ενώ διανύουμε το 3ο τρίμηνο του έτους, εκτιμάται ότι θα έχει έντονα αρνητικές συνέπειες, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί από τις εταιρίες. Ο υπολογισμός σε πανελλαδική βάση θεωρείται πως θα εγείρει περαιτέρω ζητήματα διαφάνειας, ενισχύοντας την πιθανότητα λάθους στους υπολογισμούς.

Μάλιστα, η τροπολογία δίνει άλλο ένα “χαστούκι” στις φαρμακοβιομηχανίες, φέροντας το επιπλέον rebate 25% στα νέα φάρμακα, αναδρομικά από τις αρχές του έτους!

Η τροπολογία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο “Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις – Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ”.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς στο Virus, οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν λόγο να προσφέρουν περαιτέρω εθελοντικές εκπτώσεις, όπως γινόταν έως σήμερα. Η απόσυρση κάποιων σκευασμάτων, λοιπόν, δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη, υποστηρίζουν.

Ο ΣΦΕΕ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα σε βάρος των εταιρειών και μάλιστα σε κλειστούς προϋπολογισμούς, όπως είναι αυτοί των νοσοκομείων και με ζήτηση την οποία δεν μπορούν να επηρεάσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Όπως αναφέρουν, το ύψος του clawback στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη ανέρχεται στο 17% αυτής, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη νοσοκομειακή δαπάνη είναι ήδη στο 30%.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν την τροπολογία αντίδραση της Πολιτείας «με αμφίβολα αποτελέσματα όπως διαφαίνεται και από το παράδειγμα του ΕΟΠΥΥ για το α’ εξάμηνο του 2017, όπου η αύξηση του rebate δεν οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση του clawback». Αναφέρονται, μάλιστα, για ακόμη μια φορά στην απουσία στοιχειων για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης.

Πηγή: Virus