ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρχεται ο φορέας που θα αξιολογεί τα νέα φάρμακα πριν αποζημιωθούν! Τι δήλωσε ο υπ. Υγείας


Ο περιβόητος φορέας Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) φαίνεται ότι ετοιμάζεται σιγά σιγά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τον φορέα που θα αποφαίνεται πια φάρμακα  είναι καινοτόμα, ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και ποια όχι.

Αντίστοιχος φορέας υπάρχει στις περισσότερος Ευρωπαϊκές χώρες και εκτός των άλλων καθορίζει ουσιαστικά και την τελική φαρμακευτική δαπάνη, αφού στην πορεία πολλά φάρμακα κόβονται όταν κρίνεται πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αποτελεσματικότητας ή καινοτομίας.
Με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους δανειστές, άμεσα θα πρέπει να έχει προωθηθεί η δημιουργία του νέου φορέα  ΗΤΑ. Μέχρι τότε το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να κάνει διαπραγματεύσεις για τις τιμές ειδικά των ακριβών φαρμάκων.
Έτοιμη η ρύθμιση για τον νέο φορέα
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία του φορέα, ποιοι θα συμμετέχουν αλλά και με ποιο τρόπο θα λειτουργεί.
Σημείωσε χαρακτηριστικά: “Έχουμε ετοιμάσει ρύθμιση η οποία θα βγει αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση, που αφορά την επιτροπή αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας, πως θα συγκροτείται, τα κριτήρια της. Στην ουσία θα είναι ο μετασχηματισμός της σημερινής επιτροπής Θετικής Λίστας, που θα μετεξελιχθεί σε επιτροπή αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας, η οποία, όμως, θα έχει πολύ πιο επιστημονική, ας πούμε, συγκρότηση για τα κριτήρια αξιολόγησης και έγκρισης αποζημίωσης για ένα φάρμακο, θα είναι κυρίως με βάση την θεραπευτική προστιθέμενη αξία, την κλινική αποτελεσματικότητα και λοιπά”.
Πάντως οι φαρμακευτικές εταιρείες καιρό τώρα περιμένουν τη δημιουργία του φορέα καθώς έτσι θα απαλλαγούν και από το επιπλέον χαράτσι 25% που θα τους επιβάλλεται για όσα φάρμακα κανοτόμα εισάγονται και αποζημιώνονται από τονΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα με βάση την τροπολογία που προωθήθηκε το “τέλος εισόδου” των νέων φαρμάκων θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2017.
Υπολογίζεται πως μόνο για 23 φάρμακα που άρχισαν να αποζημιώνονται από τις αρχές του έτους στη χώρα μας, το επιπλέον κόστος λόγω του νέου τέλους θα φθάσει και τα 30 εκατ. ευρώ.

Πηγή: healthreport