ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

“Φιρμάνι” Μπερσίμη για τις συνταγές φαρμάκων

Αυστηρές συστάσεις συμμόρφωσης με τις διατάξεις που αφορούν στη διαδικασία έκδοσης συνταγών, απευθύνει στους γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μαζέψει τη δαπάνη φαρμάκου – οι προβλέψεις για την πορεία της οποίας φέτος είναι δυσοίωνες.

Με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε, η Διοίκηση του Οργανισμού εφιστά την προσοχή των γιατρών ώστε να συνταγογραφούν φάρμακα βάσει δραστικής ουσίας μόνο και όχι χρησιμοποιώντας την εμπορική ονομασία. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι απαγορεύεται η αναγραφή προτεινόμενου εμπορικού φαρμάκου στο πεδίο “σχόλια” ή “Οδηγία”. Υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, πως οι εξαιρέσεις από αυτό τον κανόνα αφορούν μόνο πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών ή φαρμάκων και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν το 15% των συνολικών συνταγών.


Ακόμη, ο ΕΟΠΥΥ ζητά από τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν φάρμακα πέραν των 30 ημερών (εξαιρούνται οι επαναλαμβανόμενες συνταγές) ή εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, καθώς και να μην κατευθύνουν τους ασφαλισμένους σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Τα μέτρα αυτά βέβαια δεν είναι καινούργια, αλλά η τήρησή τους παραμένει ζητούμενο σε πολλές περιπτώσεις.

“Η διαπίστωση παραβάσεων κατά την έκδοση συνταγών όπου δεν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις, επισύρει κυρώσεις” προειδοποιεί σχετικά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αφού -σύμφωνα με εκτιμήσεις- η εξωνοσοκομειακή δαπάνη για το φάρμακο αναμένεται να κλείσει στα 400 εκατομμύρια ευρώ πάνω από το στόχο.


Πηγή : virus