ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φύλλο και φτερό τα φάρμακα από το 2005 έως το 2010! Τι ψάχνει το υπ.Υγείας

Φύλλο και φτερό κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας όλα τα αρχεία που αφορούν σε τιμολογήσεις αλλά και πωλήσεις φαρμάκων από την πενταετία 2005-2010, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.
Με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, τα στοιχεία διερευνώνται σε βάθος παρότι μέχρι στιγμής είναι μάλλον δύσκολο να εντοπισθούν ακόμη και οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν την περίοδο εκείνη για τον καθορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και για τον προσδιορισμό των τιμών.
Προς ώρας πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης που είχε εκείνη την περίοδο την ευθύνη των τιμολογήσεων δε φαίνεται να διευκολύνει τη διαδικασία. Κάτι που αποκάλυψε και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο Κόκκινο Κρήτης.
Ο κ. Πολάκης μάλιστα κατηγόρησε υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης ότι ουσιαστικά δεν παρέχουν τα απαραίτητα στοιχεία αφού όπως είπε με νόημα “για να κρύψουν τις … πομπές τους δεν βρίσκουν τα στοιχεία για το πώς τιμολογούσαν τα φάρμακα την εποχή από το 2005 έως το 2010 που έγινε το μεγάλο πάρτι με τις φαρμακευτικές εταιρίες”.
Να σημειωθεί πάντως ότι την πενταετία 2005-2010 η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε. Ενώ το 2000 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 1,275 δις ευρώ, έφθασε το 2009 στα 5.108 δις ευρώ για να πέσει σήμερα στα 1,945 δις ευρώ.
Παρότι τη δεκαετία του 2000 δικαιολογείται μία αύξηση λόγω της εισόδου στη χώρα μας νέων και πιο ακριβών φαρμάκων, τα μέτρα που δεν είχαν ληφθεί την περίοδο εκείνη συνέβαλαν ώστε να φθάσει στα ύψη το κονδύλι για τα φαρμακευτικάσκευάσματα.
Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα και δεν υπήρχαν την περίοδο εκείνη είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εφαρμογή της λίστας με τα αποζημιούμενα φάρμακα κλπ.
Πάντως τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη πενταετία αναζητούνται και προκειμένου να δοθούν προς αξιοποίηση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που αναζητά σκάνδαλα στην Υγεία μέχρι το 2014.


Πηγή: healthreport