ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΟΦ: Δεκάδες σκευάσματα εκτός κυκλοφορίας

Δεκάδες φάρμακα, μεταξύ των οποίων και αρκετά που αφορούν σοβαρές νόσους, όπως και εμβόλια περιλαμβάνει ο μακρύς κατάλογος με τις ελλείψεις σκευασμάτων στη χώρα μας, τις οποίες κοινοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Για το θέμα έχει αποσταλεί, άλλωστε, πλήθος επιστολών από τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών αλλά και από συλλόγους ασθενών τους τελευταίους μήνες, προς τους αρμόδιους φορείς. Σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η Διοίκηση του ΕΟΦ επέβαλλε πρόσφατα νέα προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών (εδώ). Η παρέμβαση αυτή φαίνεται, όμως, ότι δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την επικίνδυνη πορεία προς την ανεπάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλεται σε αντικειμενικούς παράγοντες (π.χ. τεχνικά προβλήματα στην παραγωγή ή/και αυξημένες ανάγκες σε χώρες του τρίτου κόσμου, που δημιουργούν πανευρωπαϊκή έλλειψη κάποιων εμβολίων).
Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς κοιτάζοντας προσεκτικά τη λίστα του ΕΟΦ, τα μισά και πλέον φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη. Υπάρχουν για παράδειγμα ένζυμα, τα οποία τελευταία φορά που εισήχθησαν στην Ελλάδα ήταν τον Ιανουάριο του 2015 και για τα οποία η εταιρεία δηλώνει αδυναμία να πει πότε θα είναι σε θέση να τα ξαναφέρει. Σε άλλη περίπτωση, αντιβίωση έχει δηλωθεί ότι θα βρίσκεται σε έλλειψη μέχρι το Γενάρη του 2019! Για τα περισσότερα φάρμακα, ωστόσο, η κυκλοφορία τους εκτιμάται ότι θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το προσεχές φθινόπωρο ή το αργότερο στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Θα πρέπει να επισημανθεί, βεβαίως, ότι για τα πιο πολλά σκευάσματα διατίθενται στην ελληνική αγορά εναλλακτικά σκευάσματα με ίδια δραστική ουσία, ενίοτε και ίδια μορφή. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για 4 πολυδύναμα εμβόλια που αφορούν σε παιδιατρικές ασθένειες, καθώς και για 14 φάρμακα για τη θεραπεία σοβαρών νόσων τα οποία εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.
Η λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνει, επίσης, δεκάδες σκευάσματα των οποίων η κυκλοφορία έχει διακοπεί (ή ανασταλεί), για εμπορικούς λόγους.

Πηγή: Virus