ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αν προηγείται έλεγχος και στα φάρμακα, θα κλείσουν τα 4/5 των φαρμακείων

Πρόθεση των αρμόδιων αρχών είναι πρώτα να ελέγχουν τις υποβολές στο 100% και μετά να πληρώνουν τα φάρμακα στους φαρμακοποιούς.

Από 1/1/2018, πρόθεση των αρμόδιων αρχών είναι πρώτα να ελέγχουν τις υποβολές στο 100% και μετά να πληρώνουν τα φάρμακα στους φαρμακοποιούς, όπως γίνεται δηλαδή με τα αναλώσιμα. Σήμερα, όσον αφορά τα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί πληρώνονται πρώτα και μετά γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, σε ποσοστό περίπου 30%.


Παράγοντας μας ανέφερε ότι η πρόθεση αυτή έχει ήδη ανακοινωθεί σε κάποιους εκπρόσωπους του κλάδου με σοβαρή πιθανότητα εφαρμογής της από 1/1/2018. Το θέμα είναι ότι αν εφαρμοστεί, τα 4/5 των φαρμακείων θα βάλουν λουκέτο. Ο λόγος, κατά τον ίδιο, είναι ότι απλώς δεν υπάρχει από πλευράς ΕΟΠΥΥ η υλικοτεχνική υποδομή να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα ούτε το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα λειτουργεί με τη φιλοσοφία του ιδιωτικού τομέα και όχι του βραδυκίνητου δημοσίου.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση με τα αναλώσιμα έχει φθάσει στο απροχώρητο...καθώς, όπως μας λένε παράγοντες της αγοράς, αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Να αναγκάζει δηλαδή το κράτος να αγοράζουν οι φαρμακοποιοί πιο ακριβά και να πωλούν φθηνότερα. Χαρακτηριστικά, αγοράζουν τις βελόνες για τα στυλό ινσουλίνης 12-13 ευρώ τις φτηνότερες και τις τιμολογούν 9,18! Την ίδια στιγμή, αγοράζουν σκαρφιστήρες 2,30 ευρώ συν ΦΠΑ και τους πωλούν 2,30 ευρώ, ενώ τα βρεφικά γάλατα τα προμηθεύονται 14,25 ευρώ και τα δίνουν στον καταναλωτή 12 ευρώ.

Στο μεταξύ, υποστηρίζουν άλλες πηγές, συνεχίζουν αμείωτες οι επιλεκτικές πληρωμές και η απαράδεκτη τακτική μέσω της οποίας προσπαθεί το σύστημα να περάσει τη νέα τάξη πραγμάτων. Με χθεσινά στοιχεία, για τον Ιανουάριο υπάρχουν ακόμα 1.192 φαρμακεία (Αττική) απλήρωτα, όσον αφορά τα αναλώσιμα και για τον Φεβρουάριο 2.048 φαρμακεία!

Αυτά τα νούμερα απέχουν πολύ από τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δηλαδή μέχρι σήμερα (Παρασκευή) θα έχουν πληρωθεί όλοι για το πρώτο δίμηνο. Την στιγμή μάλιστα που κάποιοι φαρμακοποιοί δεν έχουν λάβει καν ημερομηνία εκκαθάρισης για κανένα μήνα…

Αντί να βρεθεί λύση στο μέγα θέμα που έχει δημιουργεί με τις πληρωμές, η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι την προσεχή Δευτέρα οριστικοποιείται και ο ... Μάρτιος.


Πηγή : iatronet