ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δ.Ευγενίδης: Θέλουμε έναν ΠΦΣ που να μας αξίζει!

Στις 24 Ιουνίου πραγματοποιούνται οι εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μετά από μια τριετία διοίκησης του Συλλόγου μας από μια ετερόκλητη συμμαχία.

Αν επιχειρούσε κάποιος να κάνει έναν απολογισμό του τι συνέβη, στη διάρκεια της θητείας του, θα κατέληγε σε μία πικρή διαπίστωση: χάσαμε σε τρία χρόνια ό,τι δεν είχαμε χάσει τα τελευταία 50 χρόνια! Χωρίς υπερβολή, διανύσαμε μια καταστροφική για τον κλάδο μας περίοδο οπισθοδρόμησης. Και η διαπίστωση αυτή θα γίνει ακόμα πιο πικρή, αν αντιπαραβάλουμε τη σημερινή εικόνα με τις μεγαλόστομες υποσχέσεις και τις μαχητικές ιαχές στην αρχή της τριετίας.

Τι να πρωτοκαταγράψουμε; την άλωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων; την
κερκόπορτα για είσοδο των φαρμάκων στα super markets; τη συνεχιζόμενη μείωση τζίρου, τιμών και ποσοστού κέρδους στα συνταγογραφούμενα, στα ΜΥΣΥΦΑ, τώρα και στα αναλώσιμα; Να σταθούμε στην επιβολή του καταστροφικού ασφαλιστικού συστήματος μέσω ΕΦΚΑ  και την αμφισβήτηση των καταβληθέντων από τους μονοσυνταξιούχους; Να θυμηθούμε ότι στη διάρκεια των χρόνων αυτών δεν εξοφλήθηκε καν το υπόλοιπο των παλαιών ληξιπροθέσμων για τα οποία δεν έγινε καμιά σοβαρή προσπάθεια νομικής διεκδίκησης. Ότι δημιουργείται νέα φουρνιά ανεξόφλητων ποσών προς τα φαρμακεία, μέσω των ιατροτεχνολογικών προϊόντων; Μήπως θα έπρεπε να αισθανόμαστε περήφανοι, για το συνδικαλιστικό μας κίνημα, όταν δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μισή σοβαρή κινητοποίηση, έστω για λόγους ανάδειξης της αξιοπρέπειάς μας; Όταν τα αιτήματά μας δεν στηρίζονταν σε ψύχραιμες και αξιόπιστες διαδικασίες και μελέτες, αλλά σε εύκολους λαϊκισμούς, που δεν τρόμαζαν κανέναν;

Γιατί όσο είναι αληθής η επιβολή μέτρων από τους δανειστές μας, άλλο τόσο είναι και η ευθύνη της ομάδας που διοίκησε τον ΠΦΣ, για την πλήρη αδυναμία αντιμετώπισής τους. Από όποια πλευρά και αν το δει κάποιος, η ευθύνη για την τουλάχιστον ελλιπή έως και επικίνδυνη  πορεία του Συλλόγου, θεσμικά και ουσιαστικά  ανήκει στο Προεδρείο του. Η καλύτερα, για να μην απαξιώνουμε τους θεσμούς μας, στην ομάδα των συνδικαλιστών που βρέθηκαν στην ηγεσία του ΠΦΣ: τον πρόεδρο Κ. Λουράντο και τους τρεις αντιπροέδρους του. Η ομάδα αυτή λειτούργησε με στενή συνεργασία, αλληλοσυμπλήρωση και αλληλοκάλυψη, υποκαθιστώντας συστηματικά τη συλλογικότητα του κεντρικού μας οργάνου. Είναι θλιβερή ειρωνεία το ότι σήμερα, οι σύμμαχοι αυτοί, πλήρως συνυπεύθυνοι για το σημερινό κατάντημα, εμφανίζονται σαν τέσσερις διαφορετικές παρατάξεις. Βέβαια, οι λόγοι της σημερινής ξεχωριστής εκλογικής εμφάνισης είναι προφανείς: αποσκοπούν στο ψάρεμα σε θολά νερά "δεξιών" και "αριστερών" ψήφων, με τελικό στόχο την εκ νέου άλωση της ηγεσίας του ΠΦΣ, μέσω μιας βολικής επανασύνδεσης, αν το εκλογικό αποτέλεσμα τους το επιτρέψει. Ας αναλογιστούν λοιπόν όσοι  καλοπροαίρετοι  συνάδελφοι παραπλανηθούν τον κίνδυνο να διαπιστώσουν εκ των υστέρων ότι η ψήφος μέσω παρακαμπτηρίου κατέληξε εκεί που ξόρκιζαν.

Για να σοβαρευτούμε: στις εκλογές της 24ης Ιουνίου θα πρέπει να πούμε αποφασιστικά όχι στους θεατρινισμούς, τα πυροτεχνήματα, τα κούφια λόγια και τις υποσχέσεις, στη θεοποίηση των επικοινωνιακών τρυκ σε βάρος της ουσίας. Πάνω από όλα, θα πρέπει να πούμε ένα βροντερό όχι στις πρακτικές των υπόγειων διαδρομών, στην αντικατάσταση της συλλογικότητας από τα "παρεάκια",  στη ματαιοδοξία και την προώθηση προσωπικών και επαγγελματικών επιδιώξεων μέσω του ΠΦΣ.
Τι θέλουμε λοιπόν; Θέλουμε έναν ΠΦΣ που να τον χαρακτηρίζει σοβαρότητα, συνέπεια, αξιοπιστία, ηθική, αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια. Θέλουμε μια ηγεσία που να εκφράζει και να μάχεται για τις χιλιάδες των φαρμακείων της γειτονιάς και του χωριού και όχι για τα λίγα μεγαλοφαρμακεία της χώρας.  Θέλουμε ηγέτες που να ταυτίζονται με τον μέσο φαρμακοποιό και να έχουν τα ίδια συμφέροντα με αυτόν, για να μπορούν να τον υπηρετήσουν. Θέλουμε μια διοίκηση διεκδικητική και όχι εκδικητική, μαχητική  αλλά και μεθοδική, που θα συνδυάζει την κινητοποίηση και τον αγώνα με τις μελετημένες προτάσεις. Θέλουμε συλλογικότητα και συμμετοχή όλων των Συλλόγων στις αποφάσεις και τις δράσεις του κεντρικού μας οργάνου. Θέλουμε εφαρμογή μιας δημοκρατικής κουλτούρας σεβασμού στα θεσμικά όργανα, τις διαδικασίες και την αντίθετη άποψη.

Θέλουμε έναν ΠΦΣ που να μας αξίζει!

Στις 24 Ιουνίου, μπορούμε  να το πετύχουμε!


Διονύσης Ευγενίδης
Γραμματέας Φ.Σ.Θ.

Υποψήφιος για το ΔΣ του ΠΦΣ