ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τα χαμόγελα που πάγωσαν 11.000 φαρμακεία

Στις 2 του Γενάρη υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ ΠΦΣ και ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση ιατροτεχνολογικών και λοιπών προϊόντων από τα φαρμακεία.
Παρόλο που το ΔΣ του ΠΦΣ δε γνώριζε τίποτε για την υπογραφή της σύμβασης, μάλιστα λίγες μόνο μέρες πριν είχε εκφράσει έντονες ενστάσεις, στη συνάντηση που έγινε αιφνιδίως στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στις 2/1/2017 τα χαμόγελα περίσσευαν όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες που μοίρασε τότε στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Λουράντος.

Από πλευράς ΠΦΣ ο κ. Ζήκας και ο κ. Λουράντος χαμογελούσαν υπογράφοντας τη σύμβαση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη και τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό.
Μια σύμβαση που καταδίκασε, όπως είχε φανεί από την αρχή, όλα τα φαρμακεία, μια σύμβαση που μόνο οι φαρμακοποιοί έσπευσαν πρωτοχρονιάτικα να υπογράψουν. Όλα αυτά εν αγνοία του ΔΣ του ΠΦΣ που ενημερώθηκε μόλις την επόμενη μέρα.












Σήμερα 150 μέρες (5 μήνες) μετά την τυπική ημερομηνία κατάθεσης των γνωματεύσεων του Ιανουαρίου και μετά από πλείστες όσες διαβεβαιώσεις πως θα πληρωθούν με συνοπτικές διαδικασίες, παρά τις νουθεσίες και τις περί του αντίθετου δηλώσεις, τα φαρμακεία παραμένουν απλήρωτα, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ όλα τα χρονικά περιθώρια που δίνονταν από τη σύμβαση. Οι φαρμακοποιοί πιστώνουν τον ΕΟΠΥΥ για περισσότερα υλικά, περισσότερο από το διπλάσιο χρόνο σε σχέση με ότι συνέβαινε μέχρι το 2016 κι ακόμα είναι απλήρωτοι. Τα χαμόγελα εκείνα λοιπόν έχουν στοιχίσει πολύ στους φαρμακοποιούς που, εκτός των άλλων, δεινοπάθησαν να ανταπεξέλθουν στην ανοργανωσιά η οποία χαρακτηρίζει το νέο σύστημα συνταγογράφησης και εκτέλεσης γνωματεύσεων το οποίο τέθηκε σε λειτουργία 3 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης λες και δε γινόταν διαφορετικά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και τις συνταγές να ταξιδεύουν πέρα δώθε σε όλη την Ελλάδα και τις τοπικές Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ να ψαλιδίζουν τις δαπάνες που εκκαθαρίζουν.
Για να γίνει πιο κατανοητό, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, με δικά τους έξοδα, στέλνουν στην Αττική τις γνωματεύσεις που εκτελούν κάθε μήνα. Επωμίζονται το κόστος της αποστολής καθώς και της ασφάλισης του περιεχομένου, ο ΕΟΠΥΥ συγκεντρώνει τους φακέλους από όλη την Ελλάδα σε ένα κέντρο διαλογής στον Ασπρόπυργο και από εκεί, αφού παραληφθούν ψηφιοποιούνται με έξοδα του ΕΟΠΥΥ και αποστέλλονται πάλι, αυτή τη φορά πίσω στις τοπικές ΠΕ.ΔΙ. με σκοπό να γίνει η εκκαθάρισή τους.
Ο ορισμός της σπατάλης και της απώλειας πολύτιμου χρόνου και χρήματος, όλα αυτά στην πλάτη των φαρμακοποιών.

Εκεί θα περάσουν από δειγματοληπτικό έλεγχο, σύμφωνα με την ενημέρωσή που είχαμε, κυρίως οι μικροί λογαριασμοί (άκουσον άκουσον… ) από υπαλλήλους στους οποίους έχουν τεθεί στόχοι από τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς ξεκάθαρες οδηγίες θα περικόπτουν κατά βούληση δαπάνες που έχουν υποβληθεί. Ήδη για τις γνωματεύσεις του Γενάρη ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα από τις ΠΕ.ΔΙ. προς τα φαρμακεία, από τα οποία ζητείται να εκδώσουν πιστωτικά τιμολόγια για τις περικοπές που ΘΑ τους γίνουν, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση για τους λόγους περικοπής, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο, μόνο και μόνο γιατί εκτέλεσαν αυτά που έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς και ο ΕΟΠΥΥ τα θεωρεί υπερβάλλοντα. Η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ελέγξει τη συνταγογράφηση στην πηγή της θα στοιχίσει στα φαρμακεία. Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο. Μάλιστα φθάνουν στο σημείο, όταν κάποιος φαρμακοποιός κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την ΠΕ.ΔΙ ζητήσει να καταθέσει ένσταση, να τον συμβουλεύουν να μην το κάνει διότι πρώτον θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η πληρωμή του και δεύτερον διότι κάποιες ΠΕ.ΔΙ. αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν καν πως να δεχθούν και να διαχειριστούν μια ένσταση. Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από καταγγελίες φαρμακοποιών.

Με λίγα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ με τα χρήματα των φαρμακοποιών για υλικά που ήδη αγόρασαν, εξόφλησαν και χορήγησαν σε ασφαλισμένους ασκεί κοινωνική πολιτική και δίνει παροχές. Αργεί δε να τους εξοφλήσει, και μάλιστα πριν το κάνει περικόπτει κατά βούληση.

Η κακή οργάνωση, η προχειρότητα στην εκτέλεση και η απουσία σχεδιασμού μπορεί να είναι χαρακτηριστικό του κράτους, όμως η de facto αποδοχή όλων αυτών εξ΄αρχής από τον ΠΦΣ, καθώς και η ανοχή καθ΄ όλη τη διάρκεια των καθυστερήσεων, αποτελεί ασυγχώρητη συνέργεια.
Οι δε επιστολές διαμαρτυρίας που εκδίδονται κατόπιν εορτής περιορίζονται στη δημιουργία εντυπώσεων και ουδεμία αξία έχουν αφού καμμιά αλλαγή δεν επιφέρουν.
Το είδαμε άλλωστε πρόσφατα όπου παρά τις διαβεβαιώσεις από τον ΠΦΣ πως ο ΕΟΠΥΥ θα διορθώσει την απόφασή του για την αποζημείωση των Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής με την οποία επί ποινή υποχρεώνει τους φαρμακοποιούς να τα πωλούν σε τιμές μικρότερες από αυτές της αγοράς τους, ακόμα περιμένουμε…

Τη Δευτερα ο ΠΦΣ θα έχει μια νέα διοίκηση, σοβαρή, δυναμική και πάνω από όλα δίπλα στο φαρμακοποιό και τα προβλήματά του, που δε θα νοιάζεται για το παιχνίδι των εντυπώσεων μα θα δουλεύει για την προστασία των συμφερόντων των φαρμακοποιών.
Οι φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα κατάλαβαν την πλάνη, βαρέθηκαν τα μεγάλα λόγια και τις αγωνιστικές φανφάρες που μόνο σιωπηλές ήττες έφεραν και ζητούν πρόσωπα με κύρος να υπερασπιστούν και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Αργύρης Αργυρόπουλος

Αντιπρόεδρος
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Αντιπρόσωπος στον ΠΦΣ