ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η πρώτη Θετική Λίστα με τα νέα κριτήρια

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να αναρτηθεί σε ΦΕΚ η νέα Θετική Λίστα. Μαζί της και η λίστα του Ν. 3816, ο κατάλογος με τα λεγόμενα και ακριβά φάρμακα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής Θετικής Λίστας, Δ. Κούβελα, ο κατάλογος περιλαμβάνει όλα τα σκευάσματα που κρίνονται απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Μάλιστα, υπήρξαν και φάρμακα που δεν εντάχθηκαν στη λίστα των σκευασμάτων που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Πληροφορίες θέλουν τα νέα σκευάσματα που εντάχθηκαν στη λίστα να ανέρχονται στα 16.


Ο κ. Κούβελας, πάντως, δήλωσε πως όλα τα φάρμακα αξιολογήθηκαν βάσει των αλλαγών που εισήγαγε ο πρόσφατος Νόμος 4472 και ακολουθούν τα εξωτερικά κριτήρια και τα κριτήρια HTA, στα οποία αναφέρθηκε στο Health Innovation Conference .

Να θυμίσουμε πως τα εν λόγω κριτήρια προβλέπουν για τα φάρμακα που εισάγονται στη λίστα να αποζημιώνονται τουλάχιστον στα 2/3 των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυκλοφορούν, τα κράτη στα οποία κυκλοφορούν δεν μπορεί να είναι λιγότερα από 9 και από τα ανωτέρω κράτη που αποζημιώνουν το φάρμακο, τουλάχιστον τα μισά να διαθέτουν μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας. Τα εγκεκριμένα κράτη μέλη είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Παράλληλα, στα κριτήρια αξιολόγησης εντάσσονται η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξίασε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία και η αντιπροσωπευτικότητα των στοιχείων κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους-οφέλους ή αποτελεσματικότητας μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα φαρμακοεπιδημιολογικά και φαρμακοοικονομικά δεδομένα της χώρας.

Οι δύο κατάλογοι αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, καθώς ο Οργανισμός φιλοξενεί και στηρίζει γραμματειακά την αρμόδια Επιτροπή Θετικής Λίστας, καλώντας τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να υποβάλλουν εντός της ημέρας τις όποιες παρατηρήσεις τους.

Πιθανές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν αύριο, ημέρα κατά την οποία οι δύο λίστες θα λάβουν τις απαραίτητες υπογραφές και θα σταλούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ την Παρασκευή, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Με την ανάρτηση του ΦΕΚ η ΗΔΙΚΑ θα προχωρήσει στην ένταξη των καταλόγων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε τα νέα δεδομένα να είναι διαθέσιμα για όλους από Δευτέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, από τους επόμενους καταλόγους, το κριτήριο της προστιθέμενης αξίας μπορεί να οδηγήσει και στην αφαίρεση παλαιότερων σκευασμάτων που κρίνονται αναποτελεσματικά για τους ασθενείς, κυρίως. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, ίσως προκαλέσει διαφορετικά προβλήματα, ιδίως για τους ρυθμισμένους χρόνιους ασθενείς.

Θετική Λίστα_2017_05_19

Θετική Λίστα N. 3816_2017_05_19


Πηγή : virus