ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Χειρότερες μέρες» για τα μικρά φαρμακεία

«Λουκέτα» βλέπουν στα μικρά φαρμακεία παράγοντες του κλάδου, καθώς αναμένεται να χάσουν μερίδια σε μια αγορά που υποχωρεί. Πλήγμα η έλλειψη χρηματοδότησης, το διευρυμένο ωράριο και η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ.

Με μελανά χρώματα περιγράφουν το μέλλον αρκετών εκ των μικρών φαρμακείων παράγοντες του κλάδου, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος της υγείας των πολιτών.


Πέραν αυτού, παράγοντας της αγοράς που -λόγω της θέσεώς του και των εργασιών της εταιρείας του- γνωρίζει καλά τα πράγματα γύρω από τις εξελίξεις στον κλάδο, επισημαίνει πως «τα μικρά φαρμακεία αναμένεται φέτος να πιεστούν ακόμη περισσότερο και αυτό θα συμβεί για διάφορους λόγους».

Πρώτον, σε αντίθεση με άλλα φαρμακεία που διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα και πληρώνουν τοις μετρητοίς, αρκετά μικρά φαρμακεία δεν μπορούν να πράξουν αναλόγως και έτσι δεν δύνανται να αποκτήσουν εκτεταμένη γκάμα προϊόντων. Ως αποτέλεσμα, δυσαρεστούν ένα τμήμα της πελατείας τους (δυσκολία-καθυστέρηση εκτέλεση συνταγών, αδυναμία πώλησης φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη), το οποίο κατευθύνεται προς τον ανταγωνισμό.

Δεύτερον, τα μεγάλα φαρμακεία των πολλών υπαλλήλων μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν στις συνθήκες του διευρυμένου ωραρίου. Για παράδειγμα, μέσα από μια καλύτερη τακτοποίηση των ωραρίων των εργαζομένων τους (κυλιόμενη απασχόληση) μπορούν να λειτουργούν πολύ περισσότερες ώρες, χωρίς κανένα (ή έστω χωρίς αξιοσημείωτο) πρόσθετο κόστος.

Αντίθετα, για αρκετά φαρμακεία του ενός εργαζόμενου-ιδιοκτήτη, οι προκλήσεις του διευρυμένου ωραρίου είναι σαφώς μεγαλύτερες, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν από το πρωί έως το βράδυ με ένα μόνο άτομο, ενώ επίσης η πρόσληψη υπαλλήλου συνεπάγεται αυξημένο κόστος, αλλά και άλλους κινδύνους (έλλειψη δομών ελέγχου).

Αυτό άλλωστε που φαίνεται από τις παρατηρήσεις παραγόντων της αγοράς είναι ότι τα μεγάλα φαρμακεία εμφανίζουν αύξηση τζίρου σε σχέση με αρκετά μικρά που πιέζονται.

Και τρίτον, σε όλα τα προηγούμενα έρχεται να προστεθεί και το γεγονός της απώλειας μεριδίων αγοράς στο κομμάτι των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Και αυτό γιατί πλέον τα ΜΗΣΥΦΑ μπορούν να διακινούνται και μέσω των super markets.

Αυτές τις απώλειες τζίρου, τα μεγάλα φαρμακεία θα επιδιώξουν να τις καλύψουν μέσα από αυξημένες πωλήσεις άλλων κατηγοριών προϊόντων που συνηθίζεται να πωλούνται μέσω του συγκεκριμένου δικτύου, όπως καλλυντικά, ορθοπεδικά, κ.λπ. Όμως, τα μικρά φαρμακεία δεν έχουν πάντοτε την ικανότητα να ανταποκριθούν σ’ αυτό το «φόρτωμα» των ραφιών τους με τέτοιου τύπου προϊόντα.

Πέραν όλων αυτών, οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως θα υπάρξει μείωση της ζήτησης για ολόκληρο τον κλάδο, καθώς η αγορά θα πιεστεί (ιδίως στο κομμάτι που αφορά τα καλλυντικά) από την περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Παράγοντες πάντως του κλάδου, επισημαίνουν πως πιθανό κλείσιμο μικρών φαρμακείων θα βλάψει τον καταναλωτή-ασθενή, καθώς τα φαρμακεία δεν είναι απλά εμπορικά μαγαζιά, αλλά κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέσω των οποίων προσφέρονται -και μάλιστα δωρεάν- μια σειρά από υπηρεσίες υγείας στους πελάτες.


Πηγή : euro2day