ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης – Συμπτώματα και διαφορές του φετινού ιού

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η γρίπη εκδηλώνεται με σχετικά χαμηλό ή καθόλου πυρετό, έντονη καταβολή, πονοκέφαλο και ξερό βήχα που επιμένει.

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης έχει εισέλθει η χώρα μας, με εκτιμώμενη διάρκεια μερικές εβδομάδες.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου και η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.


Ο επικρατών για φέτος υπότυπος του ιού είναι ο Α (Η3Ν2), ο οποίος προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα, σε αντίθεση με τον πανδημικό Α (Η1Ν1) που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, προσβάλλοντας κυρίως νεότερα άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έως και την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 15 σοβαρά περιστατικά με επιπλοκές της γρίπης, τα οποία αφορούσαν άτομα ηλικίας από 69 έως 89 ετών.

Από αυτούς, ήταν εμβολιασμένοι κατά της γρίπης μόνον οι τρεις και οι ειδικοί σημειώνουν πως ακόμη και τώρα πρέπει να εμβολιάζονται όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι - ιϊκών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία.

Αυτό πρέπει να συμβαίνει κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.


Συμπτώματα

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η γρίπη εκδηλώνεται με σχετικά χαμηλό ή καθόλου πυρετό, έντονη καταβολή, πονοκέφαλο και ξερό βήχα που επιμένει.

Περίπου μία στις δέκα επισκέψεις ασθενών στα νοσοκομεία αφορά άτομα με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Σε μεγάλο ποσοστό (39,3%), τα “ύποπτα” δείγματα που στέλνονται για ανάλυση στα εργαστήρια αναφοράς απομονώνεται ιός γρίπης. Το ποσοστό αυτό ήταν κάτω από 20% τις προηγούμενες εβδομάδες.


Πηγή : iatronet