ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μάριος Σαλμάς: Πολιτικές αιχμές και καταγγελίες για συγκάλυψη των πορισμάτων για τη Novartis

“Την ώρα που είχαν την ευθύνη των τιμών του φαρμάκου, εισηγούνταν σχετικά, πήγαιναν στα συνέδρια αυτά”, είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός για υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας.

Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με τη διερεύνηση των καταγγελιών για αθέμιτες πρακτικές από τη Novartis.


Την ώρα που είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, ο Μάριος Σαλμάς σπάει τη σιωπή του, αποκαλύπτοντας μία σειρά από πτυχές της υπόθεσης.

Οι αναφορές του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με αρμοδιότητα την τιμολόγηση των φαρμάκων, την περίοδο 2012 – 2013.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι σκοπεύει να καταθέσει όσα στοιχεία και πληροφορίες βρίσκονται σε γνώση του στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση.

Έκανε λόγο για πόλεμο που είχε ασκηθεί εναντίον του την εποχή της θητείας του στο υπουργείο Υγείας από συμφέροντα που σχετίζονταν με τον χώρο του φαρμάκου.

Τόνισε, δε, πως με το δελτίο τιμών φαρμάκων που είχε τότε ο ίδιος εφαρμόσει, η Novartis θα έχανε τζίρο της τάξης του 30%».

Ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα και “Στο Κόκκινο”, όπου κατήγγειλε πως το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας που είχε ζητήσει ο ίδιος ήταν “συγκαλυπτικό” και συντάχθηκε, ώστε η υπόθεση του χρηματισμού δημόσιων λειτουργών να μην πάει στον εισαγγελέα αλλά μόνο στο ΣΔΟΕ.

Σημείωσε πως οι πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις προσπαθούν να βελτιώσουν την θέση τους στην αγορά, άλλες με θεμιτούς και άλλες με αθέμιτους τρόπους.

Η Novartis – είπε – έχει τιμωρηθεί το 2016 με πρόστιμα τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Τουρκία, την Κορέα, την Κίνα.


Συνέδρια
Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, είχε υποπέσει στην αντίληψή του ότι υπάλληλοι στο υπουργείο Υγείας συμμετείχαν σε συνέδρια και ταξίδευαν στο εξωτερικό, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από φαρμακευτικές εταιρείες.

“Την ώρα που είχαν την ευθύνη των τιμών του φαρμάκου, εισηγούνταν σχετικά, πήγαιναν στα συνέδρια αυτά”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαλμάς είχε τότε ζητήσει από τους επιθεωρητές Υγείας να ερευνήσουν το θέμα. Αυτοί συνέταξαν ολιγοσέλιδο πόρισμα, το οποίο στο τέλος περιέγραφε αδρά ότι οι φαρμακευτικές χρηματοδοτούσαν ενδιάμεση εταιρεία και αυτή πλήρωνε τα έξοδα των υπηρεσιακών στελεχών.


Συγκαλυπτικό

Όπως είπε, επικοινώνησε προσωπικά με τον τότε γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στη συνέχεια με επιστολή του τόνιζε ότι το πόρισμα των επιθεωρητών είναι συγκαλυπτικό. Ακολούθησε πόρισμα του Σώματος Ελέγχου Δημόσιας Διοίκησης 50 σελίδων.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, ελήφθησαν πειθαρχικά μέτρα, αντικαταστάθηκαν διευθυντές στις διευθύνσεις φαρμάκου, μέλη των επιτροπών τιμών φαρμάκων, υπάλληλοι και άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για το πώς διοργανώνονται τα συνέδρια,.

Ακολούθησαν άλλα πορίσματα με φαρμακευτικές επιχειρήσεις και χρηματισμούς γιατρών, που έφτασαν στον εισαγγελέα και οδήγησαν σε τιμωρίες και φυλακίσεις, αλλά το συγκεκριμένο πήγε στο ΣΔΟΕ.


Πηγή : iatronet