ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ξεκινά σαφάρι ελέγχων στα νοσοκομεία για φάρμακα και υλικά με ειδικές οδηγίες! Όλες οι πληροφορίες

Σαφάρι ελέγχων ξεκινά άμεσα στα νοσοκομεία όλης της χώρας αλλά και στις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας) με ειδικές κατευθυντήριες γραμμές.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες , στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας βρίσκεται ήδη σχέδιο με κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες θα πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα οι ελεγκτές γιατροί που θα σαρώνουν τα νοσοκομεία για να διαπιστώνουν εάν έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες για τις δαπάνες και τις ιατρικές πράξεις.


Το σχέδιο που συνετάχθη από το γραφείο του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, αλλά και από υπηρεσιακούς παράγοντες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , αναμένεται τις επόμενες ημέρες να λάβει την έγκριση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και του Κεντρικού Συμβουλίου των ΥΠΕ (ΚΕΣΥΠΕ).

Στόχος είναι να ορισθούν κοινοί και συγκεκριμένοι κανόνες για τους ελέγχους που θα γίνονται σε νοσοκομεία, ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας, δεδομένου ότι σήμερα- όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες – υπάρχει«Βαβυλωνία» νομοθετημάτων και αποφάσεων που μάλλον μπερδεύουν παρά διευκολύνουν τους ελέγχους.

Το πρότυπο «βιβλίο οδηγιών» που θα δοθεί στους ελεγκτές γιατρούς, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, σχετικά με το πως θα ελέγχονται οι γνωματεύσεις αλλά και οι συνταγές φαρμάκων και αν τηρήθηκε το περιβόητο ICD 10.

Οι νέες οδηγίες ελέγχων θα δοθούν καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες , το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως σήμερα δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία και στις μεγάλες μονάδες κόφτες για τα φάρμακα.

Ταυτόχρονα το βιβλίο οδηγιών εκτιμάται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ορθή τήρηση των πρωτοκόλλων, όπου αυτά υπάρχουν, καθώς σήμερα διαπιστώνεται ότι υπάρχουν παρεκκλίσεις.

Ενδεικτικά, με βάση τα όσα μελετήθηκαν και αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές , υπάρχουν σοβαρά νοσήματα στα οποία πρέπει πριν δοθούν ειδικοί βιολογικοί παράγοντες, να ακολουθηθεί η κλασική θεραπεία, κάτι που δεν τηρείται πάντα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , η νέα διαδικασία έναρξης των συντονισμένων ελέγχων με το βιβλίο οδηγιών και προτύπων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ώστε να ελεγχθούν και οι δαπάνες για φάρμακα και υλικά στα νοσοκομεία και να τηρηθούν οι προϋπολογισμοί.

Άλλωστε το 2017 οι προυπολογισμοί των νοσοκομείων θα πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα με βάση και τις οδηγίες που εδόθησαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα ούτε ένα ευρώ δε θα μπορεί να παρεκκλίνει του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα στενά οικονομικά όρια που έχουν θέσει οι δανειστές επιβάλουν ακόμη και μνημόνια …εσωτερικού τύπου και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα νοσοκομεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχετικά με τα φάρμακα, εκτιμάται από το υπουργείο Υγείας, πως θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένος έλεγχος ώστε να μην ξεφεύγει η δαπάνη και υποχρεώνονται οι εταιρείες να καταβάλουν επιστροφές (claw back).

Με τις νέες οδηγίες ελέγχου η ηγεσία του υπουργείου υγείας, λένε πληροφορίες , ευελπιστεί ότι θα μπει τάξη ειδικά στη φαρμακευτική δαπάνη.


Πηγή : healthreport