ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

O FDA "έκοψε" τα αντιβακτηριακά σαπούνια

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε την κυκλοφορία αντιβακτηριακών σαπουνιών και αφρόλουτρων, μετά από πολλές δοκιμές, λέγοντας ότι κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό.   


Τα τελευταία χρόνια, με πολλούς ιούς σε έξαρση, όπως αυτός της γρίπης, πάρα πολύς κόσμος αγοράζει αντιβακτηριακά σαπούνια για την καθημερινή του υγιεινή, σε μια προσπάθεια να "οχυρωθεί" έναντι ασθενειών. 
Όμως ειδικοί από τον FDA δοκίμασαν επί μακρόν όλα τα προϊόντα της αγοράς και βρήκαν ότι αυτά που περιέχουν 19 ενεργά συστατικά - ανάμεσα στα οποία είναι τα δύο ευρύτερα χρησιμοποιούμενα, η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη - πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα δύο συστατικά επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και ότι προκαλούν ορμονικά προβλήματα.
Η Dr Janet Woodcock, διευθύντρια στο Κέντρο Φαρμακευτικής Αξιολόγησης & Έρευνας του FDA, δήλωσε σχετικά σε συνέντευξη τύπου, που έγινε για το θέμα: «Οι καταναλωτές μπορεί να πιστεύουν ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων, αλλά δεν έχουμε καμία επιστημονική απόδειξη ότι είναι καλύτερα από το πλύσιμο με απλό σαπούνι και νερό. 
Στην πραγματικότητα, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα αντιβακτηριακά συστατικά μπορεί μακροπρόθεσμα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό».
Μέχρι τώρα πωλούνται στις ΗΠΑ περισσότερα από 2.100 διαφορετικά αντιβακτηριακά σαπούνια, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής αγοράς σαπουνιών. Όμως ο φόβος ότι αυτά τα αφρόλουτρα και σαπούνια μπορεί να συμβάλουν στη μικροβιακή αντοχή και, κατ' επέκταση, στην υπερίσχυση των σούπερ μικροβίων, έκανε την ανώτατη υγειονομική αρχή των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αυτή την απαγόρευση.
«Τα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα, που διατίθενται ως “αντιβακτηριακά” ή “αντιμικροβιακά”, περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα αντιβακτηριακά συστατικά που περιλαμβάνονται στην τελική γνωμοδότησή μας» δήλωσε η Dr Teressa Michel, διευθύντρια του τομέα μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων του Κέντρου Φαρμακευτικής Αξιολόγησης & Έρευνας του FDA.
Οι Αμερικανοί ειδικοί συστήνουν να πλένουμε τα χέρια μας με απλό σαπούνι και τρεχούμενο νερό. Εάν δεν είναι εύκολο αυτό, μπορούμε να καθαρίσουμε τα χέρια μας με απολυμαντικά, με βάση το αλκοόλ, που θα έχουν, όμως, περιεκτικότητα σε αλκοόλη τουλάχιστον 60%.
Η απαγόρευση δεν αφορά στα αντισηπτικά πανάκια και στα τζελ καθαρισμού των χεριών, ούτε στα αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.