ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αλλάζει η συνταγογράφηση για τα γενόσημα! Τι έρχεται έπειτα από απόφαση του ΣτΕ

Νέα τροπή στη συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμάκων αλλά και των φαρμάκων που έχασαν την πατέντα τους, φέρνει οριστική απόφαση του ΣτΕ!

Νέες ρυθμίσεις μέσω προεδρικού διατάγματος προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή νέων κανόνων (ορίων) για τη συνταγογράφησηγενοσήμων φαρμάκων. Οι αλλαγές που φέρνει η απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει παλαιότερες αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, υποχρεώνει το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε νέα οριοθέτηση των κατώτερων ορίων υποχρεωτικής χορήγησης γενοσήμων.


Οι αλλαγές αναμένεται να έρθουν μέσω προεδρικού διατάγματος με διαδικασία εξπρές προκειμένου να αρχίσει κανονικά η συνταγοράφηση γενοσήμων.

Ειδικότερα με οριστική απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ακυρώνεται και επισήμως το υποχρεωτικό όριο συνταγογράφησης γενοσήμων και φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους (off patent).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε και οριστικά πια τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για ελάχιστο όριο στη συνταγογράφηση δραστικών ουσιών που δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας, δηλαδή τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας (off patent).

Βέβαια στην πράξη δεν εφαρμόζονταν καθώς είχε διακοπεί η εφαρμογή τους τον Ιούνιο του 2014 με προσωρινή διαταγή του τότε πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στη συνέχεια ήρθε νέα απόφαση του ΣτΕ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, όπου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που ανάγονται στην αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών, και πάλι δεν εφαρμόσθηκε η απόφαση. Ακόμη και με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των επόμενων υπουργών με διάφορα νομοθετήματα, η υποχρεωτική αύξηση της συνταγογράφησης γενοσήμων, πήγε στον κάλαθο των αχρήστων.

Με τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ που εκδόθηκαν, θα πρέπει και επισήμως πια να βρεθεί τρόπος να οριοθετηθεί η συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμάκων.

Άλλωστε στόχος της κυβέρνησης αλλά και της τρόικας είναι κάποια στιγμή το ποσοστό να φθάσει στο 60% για λόγους εξοικονόμησης πόρων από τη φαρμακευτική δαπάνη ενώ σήμερα το ποσοστό της χρήσης γενοσήμων δεν ξεπερνά το 25%.

Η οριστική απόφαση του ΣτΕ θα υποχρεώσει όμως εκτός των άλλων -όπως φαίνεται- την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προσαρμόσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής που έχει στα σκαριά.

Εξάλλου και κατά την τελευταία του επίσκεψη προ ημερών ο επικεφαλής της τρόικας για θέματα Υγείας Τζουζέπε Καρόνε, εστίασε για άλλη μια φορά στη φαρμακευτική δαπάνη που έχει ξεφύγει ενώ δεν έχουν ληφθεί ακόμη τα απαραίτητα μέτρα.

Το επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να δώσει κίνητρα για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων.


Πηγή : healthreport