ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

7η Αιμοδοσία στου Συλλόγου την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου

Συνεχίζοντας την μεγάλη προσπάθεια ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, διοργανώνει άλλη μία εθελοντική αιμοδοσία. Για άλλη μια φορά ζητάμε την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του συλλόγου μας. Καλούνται λοιπόν όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν στα γραφεία του συλλόγου και να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. Ακόμα και αν οι ίδιοι δεν μπορούν να δώσουν αίμα, μπορούν να έρθουν ή με κάποιο συγγενή τους ή με κάποιο φίλο τους.

Ήδη αρκετοί συνάδελφοι έχουν βοηθηθεί, είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα, σε κάποια δύσκολη στιγμή της υγείας τους. Για να συνεχίσουμε όμως να βοηθούμε όλο και περισσότερους, χρειαζόμαστε την συμπαράστασή σας. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε έμπρακτα την τράπεζα αίματος του Συλλόγου μας και να δίνουμε το παρόν σε κάθε αιμοδοσία που διοργανώνεται. Όπως είναι γνωστό, η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας. Έτσι και σ' αυτήν την περίπτωση, είναι προτιμότερο να προνοήσουμε και να ενισχύσουμε την τράπεζα αίματος, παρά να ψάχνουμε τελευταία στιγμή.

Η ύψιστη μορφή της ανθρώπινης αλληλεγγύης θέλει διαρκή και επίμονο αγώνα από όλους μας. Στην τελευταία αιμοδοσία με μεγάλη χαρά είδαμε νέους ανθρώπους, νέους συναδέλφους να προσέρχονται για να τιμήσουν την αιμοδοσία. Επειδή όμως είχαμε και αρκετές "απώλειες" (αιμοδότες που απορρίφθηκαν για ασήμαντους λόγους), επικοινωνήσαμε με την γιατρό της αιμοδοσίας και προσαρμόσαμε τις οδηγίες της αιμοδοσίας για την ώρα που διενεργείται (μεσημέρι), ώστε να έρθουν όλοι πιο καλά προετοιμασμένοι.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 στα γραφεία του Συλλόγου μας από τις 14:30 έως τις 18:00 και είναι φυσικά ανοιχτή εκτός από τα μέλη του συλλόγου, για τα μέλη των οικογενειών τους, για τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του ΣΥ.ΦΑ αλλά και για φίλους και γνωστούς.

Λόγω των αλλαγών που γίνονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας πρέπει να έχετε μαζί σας είτε το ΑΜΚΑ σας είτε το δελτίο της Αστυνομικής Ταυτότητας.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
  • Επειδή η ώρα διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι το μεσημέρι θα πρέπει να έχετε φάει κάτι ελαφρύ (ένα τόστ ή ένα σάντουιτς) μισή με μία ώρα πριν την αιμοδοσία. ΟΧΙ μεσημεριανό (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες). Ούτε θα πρέπει να είστε νηστικοί. Επίσης δεν θα πρέπει να έχετε παραλείψει το πρωινό σας.
  • Δεν θα πρέπει να βρίσκεστε υπό αγωγή φαρμάκων, διότι αυτό αυτόματα σας αποκλείει από την αιμοδοσία. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση και η πίεσή τους είναι ρυθμισμένη με αντιϋπερτασικά φάρμακα, θα πρέπει να παραλείψουν την αγωγή τους για 1-2 μέρες πριν την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία.
  • Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τμήμα κάποιου θεραπευτικού σχήματος, καλό είναι να διακόπτονται 3-4 μέρες πιο πριν.
  • Aκόμα όσοι είναι υπό αγωγή για τον υποθυρεοϊδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δεν θα πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Μπορούν να το πάρουν αφού αιμοδοτήσουν.
  • Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι: παίρνουν β-αποκλειστές, έχουν κάποια αλλεργία σε έξαρση, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (έκζεμα, ψωρίαση, Hashimoto, Crohn κτλ) και οι γυναίκες κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
  • Αποκλείονται επίσης όσοι έχουν κάνει μέσα στους τελευταίους έξι(6) μήνες βελονισμό, μικροεπεμβάσεις, τατουάζ, piercing.
  • Επίσης θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο από την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Πάντοτε στην αιμοδοσία παρευρίσκεται γιατρός που έχει την ευθύνη της επιλογής των αιμοδοτών και είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε οποίες απορίες μπορεί να έχετε.
  • Την ημέρα της αιμοδοσίας πίνουμε πολλά υγρά, τόσο πρίν όσο και μετά την αιμοδοσία.
  • Τέλος μαζί σας πρέπει να έχετε μαζί σας είτε την αστυνομική σας ταυτότητα είτε το ΑΜΚΑ σας

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης