ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΟΠΥΥ: Καταβολή 270 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές - Σταθεροποίηση ροής στις πληρωμές

Θέμα συνυπευθυνότητας θέτει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων για την κάλυψη των ασθενών

Εξόφληση χρεών ύψους 270 εκατ. ευρώ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις πραγματοποίησε ο ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο του προγράμματος αποπληρωμής των παρόχων του Οργανισμού για παλαιά και καινούρια χρέη.


Τα ποσά αυτά, είχαν ενταλματοποιηθεί ήδη από τις 10 Αυγούστου , ενώ χρειάστηκε σχεδόν μια εβδομάδα μόνο, για να κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών στις 18 Αυγούστου, αντί του τέλους του μηνός που προγραμματιζόταν αρχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία εξόφλησης των παρόχων έχει εντατικοποιηθεί με εντολή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτήρη Μπερσίμη, με αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις φαρμακευτικές, με την καταβολή αυτών των 270 εκατ. ευρώ, να επιτυγχάνεται εξόφληση για χρέη μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Ο προγραμματισμός του Οργανισμού, προβλέπει εξόφληση των φαρμακευτικών ως το τέλος Σεπτεμβρίου, για καταβολή των οφειλομένων μέχρι και τον Ιανουάριο, φέτος.

Στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), αναφέρουν ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ως το τέλος του 2015, έφταναν τα 536 εκατ. ευρώ. Η πρόσφατη εξόφληση μειώνει τις οφειλές αυτές στο μισό, αν και στο μεταξύ, το σύνολο των χρεών του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, υπολογίζεται περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια στοιχεία, υπολογίζουν ότι το σύνολο των οφειλών του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ξεπερνά πλέον το 1,2 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων.

Έτσι, τουλάχιστον η εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ που αντιπροσωπεύουν "τη μερίδα του λέοντος" για τις επιχειρήσεις, θα δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά.


Πληρωμή άλλων παρόχων

Η ρευστότητα θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και από την αποπληρωμή οφειλών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές, καθώς στον άμεσο προγραμματισμό του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του, συμπεριλαμβάνεται επίσης και η καταβολή άλλων 166,5 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 150 αφορούν νοσοκομεία ΕΣΥ και τα υπόλοιπα 16,5 εκατ. ευρώ τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φαρμακευτικές έχουν ξεκινήσει να εξοφλούνται και από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεών της, προβλέπεται "ένεση ρευστότητας" της τάξης των 900 εκατ. ευρώ στην αγορά υγείας .

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτ. Μπερσίμη, η διαδικασία εκκαθάρισης των οφειλών αφορά το σύνολο των ιδιωτών παρόχων και εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα εξορθολογισμού και σταθερού ρυθμού αποπληρωμής από πλευράς του Οργανισμού προς τους παρόχους του. Μάλιστα ο κ. Μπερσίμης, έχει δηλώσει πως "αποτελεί βασική προτεραιότητα η ταχύτερη εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού", καθώς αυτή συνεπάγεται ταυτόχρονα ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Επιπλέον, ο κ. Μπερσίμης έχει τονίσει το ζήτημα συνυπευθυνότητας Οργανισμού και παρόχων, στην προσπάθεια υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού.


Πηγή : healthmag