ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ιατρική κάνναβη στην Ελλάδα; Ορίστηκε Ομάδα Εργασίας (ΥΑ)

Ομάδα Εργασίας που θα διερευνήσει το πλαίσιο ιατρικής χρήσης της κάνναβης συγκροτεί το Υπουργείο Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός υπέγραψε τη σχετική απόφαση, ορίζοντας επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας την πρόεδρο του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου.

Όπως διευκρινίζεται, ο ρόλος της Ομάδας Εργασίας είναι συμβουλευτικός και οι εργασίες της έχουν ως στόχο την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας σχετικά με τη χρήση της ιατρικής κάνναβης. Ακόμη, θα μελετήσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και τη διατύπωση και τεκμηρίωση προτάσεων σε ό,τι αφορά το κανονιστικό πλαίσιο και τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η ιατρική χρήση σκευασμάτων που περιέχουν κανναβινοειδή.

Μέλη της Ομάδας είναι Πανεπιστημιακοί, Ψυχίατροι, επιστημονικοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας και του υπουργού Δικαιοσύνης, νομικοί, μέλη του συλλόγου ασθενών και προϊστάμενοι των Διευθύνσεων των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης.

Η πρόταση της Ομάδας Εργασίας θα πρέπει να έχει παραδοθεί στον Υπουργό Υγείας έως την 30η Οκτωβρίου.

«Για το Υπουργείο Υγείας είναι πολιτική προτεραιότητα η κάλυψη των αναγκών επιστημονικά αξιόπιστης και αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών, καθώς και η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Στο ζήτημα της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης υπάρχουν καινούργια επιστημονικά δεδομένα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για ανακουφιστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς χωρίς τους σκοταδισμούς και τις φοβικότητες του παρελθόντος, με έμφαση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Στόχος της διεπιστημονικής ομάδας εργασίας είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος και η διαμόρφωση υλοποιήσιμων προτάσεων», αναφέρει το Υπουργείο.

Η Ομάδα Εργασίας
1. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), με αναπληρωτή τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΝΑΓΗ, Καθηγητή βιοψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
2. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων & Προϊόντων Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή τον ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΡΑΠΑΝΟ, Προϊστάμενο του Τμήματος Ναρκωτικών της ίδιας Διεύθυνσης.
3. ΕΡΙΦΥΛΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ, Στέλεχος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας, με αναπληρώτρια την ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Ειδική Επιστημονική Συνεργάτη του Υπουργού Υγείας
4. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΟΥΖΕΝΗΣ, Ψυχίατρος – Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής – Ψυχοϊατροδικαστικής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρωτή το ΔΗΜΟ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ, Ψυχίατρο – Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).
5. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΖΟΥΦΗΣ, Δικηγόρος – Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας, με αναπληρώτρια την ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Δικηγόρο – Ειδική Επιστημονική Συνεργάτη του Υπουργού Υγείας.
6. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, Χημικός – Φαρμακοποιός, Συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, με αναπληρωτή τον ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Ψυχολόγο – Ειδικό Επιστημονικό Συνεργάτη του Υπουργού Υγείας.
7. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, Προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού, με αναπληρώτρια την ΜΑΝΙΑ ΚΑΒΒΑΘΑ, Ειδική Σύμβουλο του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού.
8. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, Δικηγόρος – Ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αναπληρωτή τον ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΑΡΧΟΝΤΙΔΗ, Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Τμήματος Καταστημάτων Κράτησης Νέων και Θεραπευτικών Καταστημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
9. ΖΑΚΛΙΝ ΠΟΙΤΡΑΣ, Μέλος του Συλλόγου Ασθενών υπέρ φαρμακευτικής χρήσης κάνναβης, με αναπληρωτή τον ΆΓΓΕΛΟ ΤΖΙΜΙΔΗ, Μέλος του Συλλόγου Ασθενών υπέρ φαρμακευτικής χρήσης κάνναβης.