ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Tί γίνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων;

Μ΄αυτά και μ΄αυτά φτάσαμε στο τέλος του 2014 χωρίς καμμία ουσιαστική πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων του τελευταίου τριμήνου του 2011 και όλου του 2012.

Πρέπει στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι όταν ανέλαβε τη διοίκηση του ΠΦΣ το νέο ΔΣ με πρόεδρο τον κο Λουράντο, ήδη είχαν εξοφληθεί κατά συντριπτικά μεγάλο ποσοστό οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι 30/09/2011, είχαν δρομολογηθεί και εξοφλήθηκαν και τα υπόλοιπα απλήρωτα ποσά μέχρι 30/09/2011 και κυρίως, με μεγάλη προσπάθεια του προηγούμενου ΔΣ του ΠΦΣ και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, είχε ψηφισθεί μέσα στο καλοκαίρι ειδικός νόμος σύμφωνα με τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στον ΕΟΠΥΥ 340 εκατ. ευρώ αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, φαρμακοποιούς, διαγνωστικά κλπ) που δημιουργήθηκαν από 30/9/2011 έως 31/12/2012.

Πριν την ψήφιση του νόμου αυτού, υπήρχε και ουσιαστικός λόγος (έλλειψη πιστώσεων) και τυπικός λόγος (εφαρμοστικός τροϊκανός νόμος) που απαγόρευε την εξόφληση αυτών των υποχρεώσεων.

Η ψήφιση λοιπόν αυτού του νόμου αφαιρούσε πλέον κάθε εμπόδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων. Απλώς έπρεπε να «τρεξουν» εκείνες οι διαδικασίες ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα. Το μόνο λοιπόν που δεν έγινε από το καλοκαίρι και μετά ήταν αυτό.
Βέβαια δεν είχαμε καμμία αυταπάτη για τη βραδύτητα των διοικητικών διαδικασιών, ούτε και για τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Όμως ελπίζαμε ότι η πίεση της νέας διοίκησης του ΠΦΣ θα κινητοποιούσε τα βαρίδια αυτά. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο άφηνε να εννοηθεί...
Κάτι αντίστοιχο με το πρόσφατο «...εμείς θα βαράμε το ζουρνά και θα χορεύουν οι αγορές...». Το αποτέλεσμα μηδέν.

Τρεις χαμένοι μήνες νέου ΔΣ του ΠΦΣ με τα ληξιπρόθεσμα παγωμένα και απλήρωτα. Βολοδέρνουν μεταξύ ΚΜΕΣ - Υπουργείου - ΕΟΠΥΥ και πάλι από την αρχή. Κι ας έσπευσε το νέο ΔΣ του ΠΦΣ να αποδεχθεί κούρεμα 3,5% και επί των απαιτήσεων του 2012, χωρίς να υπάρχει προς τούτο σαφής νομοθετική εντολή, βάζοντας στο ΔΣ του ΠΦΣ το δίλημμα «ή δέχεστε κούρεμα 3,5% ή θα καθυστερήσουν οι πληρωμές με κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα». Τελικά και το 3,5% δεχθήκαμε (δηλ. η πλειοψηφία του ΔΣ του ΠΦΣ), οι πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν και ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα δεν εξέλιπε.

Δε θέλουμε να κινδυνολογούμε και μακάρι οι φόβοι μας να μην επιβεβαιωθούν. Όμως η εμπειρία λέει ότι τα χρήματα που δεν απορροφώνται μέχρι τέλος του έτους επιστρέφουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και επαναδιαβιβάζονται στους φορείς κατά το νέο έτος. Αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία του πήγαινε-έλα των χρημάτων συνήθως «τρώει» τουλάχιστον ένα μήνα. Πέρα όμως από αυτή τη διαδικασία που πάγια ακολουθείται από το Δημόσιο Λογιστικό Σύστημα, η πολιτικο-οικονομική συγκυρία των ημερών αυξάνει τους φόβους για επιπλέον καθυστερήσεις. Τι εννοούμε; Αντιγράφουμε από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» με τίτλο: «Έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας από  τις αρχές του 2015»:
...σε μία πρώτη κίνηση, με στόχο την ενίσχυση του Δημοσίου ταμείου, με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, τα ταμιακά διαθέσιμα Υπουργείων, αποκεντρωμένων διευθύνσεων και ανεξάρτητων αρχών, ύψους 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, περνούν έως 30 Δεκεμβρίου από  468 τραπεζικούς λογαριασμούς στο λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού.

Άραγε στους φορείς που περιγράφηκαν παραπάνω περιλαμβάνεται κι ο ΕΟΠΥΥ; Η απόφαση Σταϊκούρα αφορά και τα χρήματα που περιμένουμε για τα ληξιπρόθεσμα; 
Ποιός μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα και πειστικά;

Στο ίδιο κλίμα η Real.gr με τίτλο: «Στήνουν γραμμή άμυνας για τις εκλογές» γράφει: 
«Περισσότερα έντοκα γραμμάτια, αναβολή σε πληρωμές (πλην μισθών και συντάξεων ) και αύξηση του εσωτερικού δανεισμού από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις τις πρώτες εβδομάδες του 2015...»
Το ίδιο άρθρο καταλήγει:
«...Το τρίτο βήμα θα είναι μια άτυπη στάση πληρωμών για τις περισσότερες υποχρεώσεις του κράτους, πλήν μισθών και συντάξεων, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι λειτουργικές δαπάνες...»

Μακριά από εμάς κάθε λογική κινδυνολογίας. Μακριά όμως από εμάς και κάθε λογική στρουθοκαμηλισμού. Οι μέρες που περνάμε είναι πονηρές και δύσκολες. Οφείλει λοιπόν το προεδρείο του ΠΦΣ να λαμβάνει τα μέτρα του για το χειρότερο σενάριο και μακάρι να μην προκύψει. 

Η μέχρι τώρα πρακτική του αποδείχθηκε τουλάχιστον αποτυχημένη και αναποτελεσματική. Θα μπορούσαμε να γράψουμε περισσότερα εάν κίνητρό μας ήταν η άσκηση αντιπολίτευσης. Όμως, θέλοντας να συμβάλλουμε από την πλευρά μας στην ουσιαστική βοήθεια προς τους φαρμακοποιούς, έχουμε να προτείνουμε προς το προεδρείο του ΠΦΣ  τώρα πια να επιδιώξει την άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων από τα χρήματα του τρέχοντος προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει χθές. Ήδη ίσως είναι αργά.
Χάθηκε ένα τρίμηνο με συνεντεύξεις και άλλες επικοινωνιακές διαδικασίες. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια επιπλέον ώρα...

Η συντακτική ομάδα του Pharma Team