ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επιτρέπονται και πάλι οι εκπτώσεις από τη φαρμακοβιομηχανία όμως να περιορίζονται μέχρι το 10%, ίδια τα ποσοστά κέρδους

Οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων από 5-15%, πάγωμα των τιμών χωρίς να επιδέχονται αύξηση παρά μόνο σε περίπτωση λάθους και επαναφορά των κοστολογικών στοιχείων ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, αυτή τη φορά για τα ‘ελληνικά πρωτότυπα’ φάρμακα, προβλέπει η νέα αγορανομική διάταξη που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Η απόφαση, που εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, συμπληρώνει την προηγούμενη απόφαση που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, προβλέποντας σταθερά ποσοστά κέρδους στην αλυσίδα του φαρμάκου, και διατηρώντας το κίνητρο στους φαρμακοποιούς να πωλούν τα ειδικά φάρμακα της λίστας του ν.3816 (σοβαρών παθήσεων), με ποσοστό κέρδους 16% επί ειδικής χονδρικής τιμής κάτω των 200 ευρώ. Για τα ακριβότερα από 200 ευρώ φάρμακα της λίστας του ν.3816, παραμένει το κέρδος φαρμακοποιού στα 30 ευρώ.



Η νέα αγορανομική επιτρέπει και πάλι τις εκπτώσεις από τη φαρμακοβιομηχανία στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, χωρίς όμως οι εκπτώσεις να περιορίζονται μέχρι το 5% που προβλεπόταν παλαιότερα, αφήνοντας ελεύθερες τις διαπραγματεύσεις μείωσης των τιμών, αρκεί να αναγράφονται τα ποσά των εκπτώσεων στα τιμολόγια. Αντίστοιχη αναγραφή θα γίνεται πλέον και στο χρόνο πίστωσης που χορηγείται.
Σε ότι αφορά τις μειώσεις τιμών, αφορά τα φάρμακα των οποίων η πατέντα έληξε από 1.1.2012 και μετά και τα οποία κοστίζουν πάνω από 12 ευρώ. Αυτά μειώνονται κατά 10%, ενώ κατά 5% μειώνονται τα φάρμακα από 6-11,99 ευρώ. Τα φάρμακα κάτω των 5,99 ευρώ, μειώνονται κατά 2,5%.



Αν από τις μειώσεις αυτές το φάρμακο παίρνει τιμή χαμηλότερη του μέσου όρου των τριών φθηνότερων της Ε.Ε., οι εταιρίες μπορούν να ζητήσουν αναπροσαρμογή στο ύψους του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ε.Ε.

Τα γενόσημα -εφόσον το πρωτότυπο χάνει την πατέντα του και μειώνεται η τιμή του στο μισό ή στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ε.Ε. (επιλέγεται η χαμηλότερη τιμή)- κοστολογούνται στο 65% της νέας τιμής του πρωτοτύπου.

Στα γενόσημα, εφαρμόζεται η δυναμική τιμολόγηση (1% για πωλήσεις 250.000 ευρώ, του περασμένου 12μήνου, βάσει στοιχείων ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ αντί της ΗΔΙΚΑ).

Και στην περίπτωση που κάποιο γενόσημο δεν εμπίπτει στις προβλεπόμενες κατηγορίες, τότε εάν κοστίζει πάνω από 12 ευρώ, η τιμή του μειώνεται κατά 15%, μεταξύ 6-11,99 ευρώ η μείωση παραμένει στο 5% και κάτω των 5,99 ευρώ στο 2,5%. Παραμένει όριο της μείωσης το 65% της τιμής του πρωτοτύπου.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη απόφαση παραπέμπει σε περεταίρω εξειδίκευση, με νέα αγορανομική διάταξη.
Σε ότι αφορά τα rebate της φαρμακοβιομηχανίας, το πρόσθετο rebate 5%επιστρέφει στο 2% που προέβλεπε ο νόμος που το θεσμοθέτησε, ενώ η πρόσθετη έκπτωση επί της νοσοκομειακής τιμής που αρχικά είχε φθάσει το 3%, μειώθηκε στο 1,5%.

Η ίδια απόφαση, σε ότι αφορά τον έλεγχο της συνταγογράφησης εισάγει τη διάκριση του ελέγχου των γιατρών βάσει της ειδικότητάς τους, ενώ σε ότι αφορά το clawback, εξαιρεί δαπάνες που αφορούν ορούς εμβόλια, παράγωγα αίματος, ταινίες σακχάρου και αναλώσιμα, το ΕΚΑΣ και οτιδήποτε δεν αφορά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της νέας απόφασης.


Της Άννας Παπαδομαρκάκη        www.iatronet.gr1    και   www.iatronet.gr2