ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο εμπαιγμός Χατζηδάκη για τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης διολίσθησε με σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή σε ένα μέγα ατόπημα. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γ. Τερζή ο κος Χατζηδάκης απαντά:

- Από τις αρχές του έτους αναμένεται και ο νέος κύκλος παρεμβάσεων, βάσει και του tool kit του ΟΟΣΑ. Προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης αγορών...

- Προς την κατεύθυνση του τερματισμού των προνομίων ορισμένων υπέρ προστατευμένων ομάδων, εις όφελος του κοινωνικού συνόλου και του αδύναμου καταναλωτή. Και μιας και μου είπατε για τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να δω εάν θα σκεφτούν τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων καταναλωτών ή μόνο τους 3.400 αγελαδοτρόφους οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν θα θιγούν α πότη ρύθμισή μας.
Εάν θα σκεφτούν τους καταναλωτές οι οποίοι αγοράζουν ψωμί κατ' εκτίμησιν ή μόνον τους αρτοποιούς οι οποίοι προφανώς θέλουν να συνεχιστεί μια κατάσταση η οποία εξυπηρετεί τους ίδιους. Αν θα σκεφτούν ακόμα μια φορά, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, τη φαρμακοβιομηχανία ή θα αντιληφθούν τη χρησιμότητα της δικής μας πρότασης για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τη δυνατότητα να πωλούνται ακόμη και στα σούπερ μάρκετ με χαμηλότερες τιμές.

- Ναι, αλλά αυτές οι ομάδες απειλούνται με απώλεια εισοδήματος. Και θα αντιδράσουν.
-Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σε αυτή την κρίση θα είμαστε η Βουλή των συντεχνιών.
-Το σημειώνω. Γιατί υπάρχουν ενστάσεις και από συναδέλφους σας στο υπουργικό συμβούλιο.
- Δεν υπάρχει κανένα θέμα αντιπαράθεσης ούτε με υπουργούς, ούτε με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ποια είναι η ευρωπαϊκή πρακτική και ποιο είναι το συμφέρον του καταναλωτή.


Την ίδια ημέρα διαβάζουμε σε δημοσίευμα του ygeia360.gr με τίτλο Το Υπουργείο Ανάπτυξης διεκδικεί την αρμοδιότητα για τα ΜΥΣΥΦΑ:

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποδεχθεί το αίτημα της Φαρμακοβιομηχανίας και διεκδικεί την αρμοδιότητα για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) προκειμένου αυτά τα φάρμακα να τεθούν υπό καθεστός απελευθέρωσης των τιμών τους και των δικτύων διανομής τους.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προβάλλει αντιστάσεις στη μεταφορά της αρμοδιότητας, άλλες πληροφορίες, όμως, κάνουν λόγο για συμφωνία του Άδωνι Γεωργιάδη με το αίτημα της Φαρμακοβιομηχανίας.

Βλέπουμε λοιπόν πως ο Υπουργός Ανάπτυξης εμπαίζει όχι μόνο τους επαγγελματίες υγείας αλλά κυρίως τους ίδιους τους πολίτες τους οποίους υποτίθεται πως υπερασπίζεται! 
Επικαλείται το συμφέρον του πολίτη και καταναλωτή για να εξυπηρετήσει τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Αν δεχθούμε την εγκυρότητα των πληροφοριών του ygeia360,  η αντίθεση των δύο δημοσιευμάτων είναι καταφανής!

Από τη μία ο Υπουργός Ανάπτυξης, φέρεται να λέει πως πράττει έναντια στο συμφέρον της φαρμακοβιομηχανίας και των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, το οποίο υποτίθεται πως η αντιπολίτευση προωθεί, και θέλει να ανοίξει την αγορά των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ, ενώ την ίδια στιγμή έγκυρες πληροφορίες τις οποίες επικαλείται ο δημοσιογράφος του ygeia360.gr Βασίλης Βενιζέλος θέλουν το Υπουργείο Ανάπτυξης να προσπαθεί να προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων κατόπιν αιτήματος της ίδιας της φαρμακοβιομηχανίας!

Γίνεται άμεσα αντιληπτό ακόμα κι από τον πιο αδαή πως το μόνο συμφέρον που με τη συγκεκριμένη προσπάθεια ευνοείται είναι αυτό των πολυεθνικών και των σούπερ μάρκετ, ενώ το συμφέρον του καταναλωτή, που όταν πρόκειται για φάρμακα δεν είναι καταναλωτής αλλά ασθενής, πάει περίπατο μαζί με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εξηγεί το μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αν ανοίξει η αγορά των φαρμάκων αυτών

Καλό θα είναι ο Υπουργός να αφήσει το φάρμακο στους καθ΄ύλιν αρμόδιους όπως το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΦ και οι φαρμακοποιοί και να σταματήσει να εμπαίζει τους Έλληνες πολίτες. 

Είναι πλέον φανερές και αυταπόδεικτες οι προθέσεις. Φτάνει πια με τα λογύδρια εναντίον των συντεχνιών κατά πως συμφέρει περισσότερο. Γιατί στην περίπτωση αυτή, δεν πρόκειται απλά για μια προσπάθεια περιορισμού δήθεν προνομίων μιας συντεχνίας που ενδιαφέρεται και στηρίζει την κοινωνία, όπως αυτή των φαρμακοποιών. Αντίθετα, στην πραγματικότητα ο Υπουργός θέλει να αφαιρέσει τη δικαιωματικά αποκλειστική διάθεση των φαρμάκων αυτών από μια μικρή συντεχνία και να τα δώσει σε μία μεγαλύτερη και πολύ ισχυρότερη συντεχνία, αδιαφορώντας για την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των ασθενών.

Αργύρης Αργυρόπουλος

μέλος Δ.Σ. Φ.Σ. Θεσσαλονίκης