ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ολη η αλήθεια για τα φάρμακα

Pharma Team: Σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο του δημοσιογράφου ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ που τον πόλεμο που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες για τα γενόσημα φάρμακα αλλά και το επιπλέον rebate που θα επιστρέφουν οι φαρμακοβιομήχανοι.


Το παρασκήνιο του πολέμου για τα γενόσημα

«ΠΙΣΩ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!

«Κούρεμα» 15% σε όσα κυκλοφόρησαν μέχρι το 2011

Εξαίρεση αποτελούν τα φάρμακα μέχρι 10 ευρώ, για να μην αποσυρθούν από την αγορά.
Μεσοσταθμική μείωση 10% στα φάρμακα που κυκλοφόρησαν μετά το 2012

Χωρίς εκπλήξεις ψηφίστηκε την Τετάρτη η επίμαχη τροπολογία για τις τιμές των φαρμάκων, που οδήγησε σε σφοδρή σύγκρουση κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -όπως είχε προαναγγείλει- την καταψήφισε. Ο «Ε» επιχειρεί σήμερα να δώσει με νηφάλιο τρόπο απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, που παραμένουν: Θα μειωθούν πράγματι οιτιμές όλων των φαρμάκων; Η συμμετοχή των ασθενών θα αυξηθεί ή θα μειωθεί; Θα πληγεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία; Ωφελούνται οι ξένες εταιρείες γενοσήμων; Παράλληλα, ρίχνει φως σε αθέατες ρυθμίσεις, που πέρασαν στα «ψιλά», ενώ μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις.
Στόχος της τροπολογίας είναι -με βάση το μνημόνιο-το 2014 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (ΕΟΠΥΥ και λοιπά Ταμεία) να μην υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο πλαφόν για φέτος είναι 2,3/1 δισ., ενώ οι πωλήσεις φαρμάκων είναι κατά περίπου 3θο εκατ. ευρώ μεγαλύτερες, αλλά θα τηρηθεί το πλαφόν χάρη στις εκπτώσεις (rebates) και την αυτόματη επιστροφή (clawback) που καταβάλλουν φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακεία.
Ας δούμε τώρα αναλυτικά ποιες παρεμβάσεις κάνει η τροπολογία στις τιμές των φαρμάκων ανά κατηγορία:

Φάρμακα πρωτότυπα σε καθεστώς προστασίας (on patent)

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για φάρμακα τα οποία αφορούν σχεδόν εξ ολοκλήρου ξένες φαρμακοβιομηχανίες. Παράτααιτήματάτους, το καθεστώς τιμολόγησής τους δεν αλλάζει. Δηλαδή, η μέγιστη τιμή τους ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των 28 κρατών-μελών της Ευρώπης.
Οι φαρμακοβιομηχανίες ζητούσαν να μειωθεί ο αριθμός των χωρών. Αίτημα που απορρίφθηκε, καθώς θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών. Η τιμή τους θα αναθεωρείται δύο φορές τον χρόνο όταν θα γίνεται γενική ανατιμολόγησηόλωντωνφαρμάκων. Με βάση τις τάσεις στις διεθνείς τάσεις τιμών, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι το 2θΐ4 θα υπάρξει εξοικονόμηση δαπάνης 7& εκατ. ευρώ για ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Παράλληλα, αυξάνονται οι εκπτώσεις (rebates) που θα πληρώνουν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες προς τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα Ταμεία.
Αν κάποιο σκεύασμα είναι μοναδικό σε θεραπευτική κατηγορία της θετικής λίστας φαρμάκων, τότε η έκπτωση θα αυξάνεται από 9% σε 11%. Ακόμη, αυξάνονται σημαντικά τόσο τα κλιμάκια όσο και τα ποσοστά στο κλιμακωτό ποσοστό έκπτωσης, που θεσπίστηκε από τον Α. Λοβέρδο, ανάλογα με τον όγκο πωλήσεων κάθε φαρμάκου.
Όπως βλέπουμε στους πίνακες 1 και 2, ενώ μέχρι σήμερα τα φάρμακα με μεγάλο τζίρο (άνω των 2,5 εκατ. ευρώ το τρίμηνο) είχαν επιστροφή 8%, τώρα το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 12%. Αν λάβουμε υπόψη μας και το γενικό ποσοστό έκπτωσης, που αφορά όλα τα φάρμακα (9%), τότε βλέπουμε ότι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες είναι πιθανό να καταβάλουν rebates στον ΕΟΠΥΥ και στα Ταμεία έως και 21%!

Πρωτότυπα φάρμακα που έχουν απολέσει την πατέντα τους (off patent)

ΕΔΩ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ προσοχή, γιατί είναι ένα λεπτό σημείο. Τα φάρμακα αυτά επίσης αφορούν πολυεθνικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ενδιαφέρουν άμεσα και τις ελληνικές ή ξένες επιχειρήσεις γενοσήμων, καθώς η τιμή των γενοσήμων καθορίζεται με βάση την τιμή του αντίστοιχου πρωτότυπου.
Ένα από τα βασικά θέματα, που είχαν τεθεί επανειλημμένως επί τάπητος, ήταν και τα φάρμακα αυτά να τιμολογούνται όπως τα πρωτότυπα με προστασία. Δηλαδή, με βάση τις τρεις χαμηλότερες χώρες της Ευρώπης. Η τροπολογία λοιπόν κάνει ένα «τρικ». Χωρίζει τα φάρμακα αυτά σε δύο κατηγορίες:

■ Όσα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας μετά την 01/01/2012
Εφεξής, η τιμή των φαρμάκων αυτών -εφόσον για αυτά υπάρχει γενόσημό τους που κυκλοφορεί- μειώνεται αυτόματα είτε στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία είτε στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είναι χαμηλότερος του 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία. Στις περιπτώσεις, που δεν υπάρχει γενόσημο που να κυκλοφορεί, η τιμή τους θα ορίζεται στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό μεταφράζεται σε δραστική μείωση της τιμής τους, καθώς είναι διεθνής πρακτική όταν ένα φάρμακο χάνει την πατέντα να πέφτει κατακόρυφα η τιμή του. Την πρακτική αυτή έχουν αποδεχθεί και οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τα συστήματα υγείας να εξοικονομήσουν πόρους, ώστε να βρουν χρήματα για τα νέα, ακριβά φάρμακα... Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Δημ. Λιντζέρης, στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 100 φάρμακα, τα οποία παράγονται από ξένες φαρμακοβιομηχανίες. Ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετά γνωστά φάρμακα, όπως π.χ.
το γνωστό αντιυπερτασικό σκεύασμα Diovan της ελβετικής Novartis.


■ Όσα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας μέχρι και τις 31.12.2011. 

Για τα φάρμακα αυτά επισημαίνεται ότι θα υπάρξει οριζόντια μείωση των τιμών με υπουργική απόφαση, η οποία θα ανέλθει σε 15%. Ακόμη, με την ίδια απόφαση θα προστατεύονται πολύ φθηνά φάρμακα, δηλαδή φάρμακα με τιμή πιθανότατα έως ίο ευρώ, στα οποία δεν θα έχουμε μικρότερο «κούρεμα»: 5% για φάρμακα με τιμή μέχρι 5 ευρώ και 10% με τιμή μεταξύ 5 καιi 10 ευρώ.
Η επίσημη αιτιολόγηση είναι ότι πρόκειται για περίπου 2.500 φάρμακα και «δεν δύναται ο ΕΟΦ να ανταποκριθεί στο διοικητικό βάρος της έρευνας τιμών σε 28 χώρες».
Ωστόσο, αυτή η ρύθμιση ρίχνει στα μαλακά πολλά φάρμακα ξένων φαρμακοβιομηχανιών που έχουν χάσει την πατέντα τους μέχρι το 2011. Και τα αντίστοιχα γενόσημά τους. Το πιο δίκαιο θα ήταν και γι' αυτά να ισχύσει ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε.
Χρόνια τώρα, ξένες και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες απολαμβάνουν ένα προνομιακό καθεστώς κρατικού προστατευτισμού - ειδικά οι ελληνικές στον βωμό της προστασίας των θέσεων εργασίας. Εύλογο μεν, αλλά χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε δραστικές ουσίες με 50, 70, ακόμη και ι100 γενόσημα, που όλα έχουν την ίδια τιμή! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ουσία σιμβαστατίνη, η οποία αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες στατίνες που χορηγούνται για την υψηλή χοληστερίνη.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 61 σκευάσματα σε αναρίθμητες συσκευασίες.
Όλα τα φάρμακα των 40 mg και των 30 δισκίων έχουν τιμή 21,24 ευρώ!

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΠΩΛΗΣΕΩΝ (Ν. 4052/2012)

Γενόσημα φάρμακα

ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ κυρίως σε φάρμακα ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, από το σύνολο των πωλήσεων φαρμάκων στην Ελλάδα, το 16,85% σε αξίες αφορούν γενόσημα (18,85% ελληνικά και μόλις 1% εισαγόμενα).

Όπως είδαμε νωρίτερα, τα γενόσημα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας μέχρι και το 2011 θα δεχθούν κούρεμα 15% ή αν η τιμή τους είναι χαμηλή π.χ. έως 10 ευρώ θα υποστούν μικρότερη μείωση. Η τροπολογία φέρνει σημαντικές αλλαγές στην τιμολόγηση των γενοσήμων, που έχουν λάβει άδεια μετά την 01/01/2012.

Ουσιαστικά, πρόκειται για περίπου 1.200 φάρμακα που έλαβαν τιμή μετά τον Αύγουστο κατόπιν απαίτησης της τρόικας. Τα φάρμακα αυτά θα λαμβάνουν μέγιστη τιμή στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, του οποίου έχει λήξει η περίοδος προστασίας. Όταν περισσότερα από ένα γενόσημα προϊόντα λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας, εφαρμόζεται δυναμική τιμολόγηση βάσει του όγκου των πωλήσεων, όπως θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Δηλαδή, η τιμή τους θα μειώνεται όσο αυξάνονται οι πωλήσεις τους και κάθε γενόσημο θα λαμβάνει χαμηλότερη τιμή από το προηγούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξειi 1% έκπτωση ανά 100.000 ευρώ τζίρου.
Έτσι, θα υπάρξει ανταγωνισμός προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και κίνητρα σε μία φαρμακοβιομηχανία να φέρει όσο το δυνατόν ταχύτερα το γενόσημο στην ελληνική αγορά.
Στο σημείο αυτό εδράζονται οι ανησυχίες των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών έναντι των μεγάλων διεθνών εταιρειών γενοσήμων: TEVA (Ισραήλ), Ranbaxy(Ινδία), Mylan, Watson (ΗΠΑ), Sandoz(ελβετική, ανήκει στη Novartis). Είναι φανερό ότι, αν οδηγηθούμε σε αγώνα μείωσης των τιμών, οι ελληνικές επιχειρήσεις αργά ή γρήγορα θα τεθούν εκτός μάχης αν δεν είναι ανταγωνιστικές...
Διεθνώς, πάντως, όλες οι χώρες επιχειρούν να προωθήσουν τα γενόσημα, ώστε να εξοικονομήσουν πόρους για να καλύψουν το κόστος των νέων, πανάκριβων βιοτεχνολογικών φαρμάκων. Βέβαια, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία κ.ο.κ.
το κάνουν έχοντας μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, που βασίζονται σε νέα βιοτεχνολογικά προϊόντα.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοια φαρμακοβιομηχανία. Δυστυχώς, τόσα χρόνια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία -με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν αξιοποίησε τα υπερκέρδη, που προέρχονταν από τις υψηλές τιμές και την ανεξέλεγκτη συνταγογραφία, ώστε να κάνει επενδύσεις σε νέα τεχνολογία και να γίνει ανταγωνιστική. Τα λάθη πληρώνονται... Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι, συνολικά, η εφαρμογή της τροπολογίας θα έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 480 εκατ. ευρώ (Ταμεία και νοσοκομεία).
Απ' αυτά, τα 390 αφορούν φάρμακα που διακινούνται από ξένες φαρμακοβιομηχανίες και 90 από ελληνικές. Μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη...

Σκέψεις για πλαφόν έως 90% για τη χρήση γενόσημων!


Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ παρέχει το δικαίωμα στον υπουργό Υγείας με υπουργική απόφαση να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις αν ξεφύγουν οι δαπάνες για φάρμακα. Οι παρεμβάσεις αφορούν ειδικά μέτρα για γιατρούς και φαρμακοποιούς προς δύο κατευθύνσεις:

Για πρώτη φορά ο υπουργός Υγείας θα μπορεί να αλλάζει με υπουργική απόφαση το περιθώριο κέρδους χονδρεμπόρων και φαρμακοποιών, καθώς και το ύψος εκπτώσεων και επιστροφών. Όπως αναφέρεται επί λέξει στην τροπολογία, «για την επίτευξη των στόχων της φαρμακευτικής πολιτικής»...
Σήμερα, το ποσοστό κέρδους των φαρμακεμπόρων για τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση είναι 4,9% επί της ex factory τιμής των φαρμάκων. Το αντίστοιχο ποσοστό των φαρμακοποιών για τα αποζημιούμενα φάρμακα με τιμή μέχρι 200 ευρώ είναι 32,4% επί της χονδρικής τιμής. Μένει φυσικά να αποσαφηνιστεί με υπουργική απόφαση τι ακριβώς θα γίνει, ώστε να δούμε και τις επιπτώσεις.
Με άλλη απόφαση θα μπορούν να καθορίζονται στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων ή φάρμακων με κόστος ημερήσιας θεραπείας κάτω από την τιμή αναφοράς. Αυτό θα αφορά το σύνολο των γιατρών που συνταγογραφούν ή επιμέρους ιατρικές ειδικότητες. Παράλληλα, με την ίδια απόφαση μπορεί να θεσπίζονται κίνητρα αλλά και κυρώσεις σε περίπτωση που οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν μπορούν να επιτευχθούν.
Πλέον, χάρη στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (παρά τα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζει), το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για τη συνταγογραφική συμπεριφορά κάθε γιατρού.Έτσι, σε ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων που έχουν μεγάλο όγκο συνταγογράφησης ή κόστος (χοληστερίνη, διαβήτης, υπέρταση κ.ο.κ.) θα εισαχθούν πλαφόν ανά γιατρό εφόσον κριθεί ότι οι δαπάνες ξεφεύγουν...
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας έχει δεχθεί εισηγήσεις για ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες, όπως π.χ. οι στατίνες, να μπει πλαφόν ακόμη και 90% για τη χρήση γενοσήμων!

Τι θα γίνει με τη συμμετοχή των ασθενών

ΓΕΝΙΚΑ, Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν μειώσεις τιμών σχεδόν σε όλα τα φάρμακα.
Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί και η τιμή αναφοράς στις θεραπευτικές κατηγορίες που θα δημιουργηθούν μέσα στη θετική λίστα. Άρα, μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις θα έχουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ασθενείς.
Αν οι ασθενείς λαμβάνουν το φθηνότερο φάρμακο στην κατηγορία, τότε η συμμετοχή τους θα είναι μόνο σε ποσοστό μηδέν, 10% ή 25%, ανάλογα με τη νόσο τους. Αν λάβουν φάρμακο με τιμή υψηλότερη από την τιμή αναφοράς, τότε θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον με την προηγούμενη περίπτωση το 100% της διαφοράς από την τιμή αναφοράς.
Όλα αυτά θα ισχύσουν μόνο αν δεν έχουμε αλλαγές στις θεραπευτικές κατηγορίες της θετικής λίστας φαρμάκων. Αν όμως έχουμε σύμπτυξη δύο ή τριών κατηγοριών φαρμάκων σε μία θεραπευτική κατηγορία, στην οποία εντάσσονται ακριβά φάρμακα, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχουμε αύξηση της συμμετοχής για τους ασθενείς αν το φάρμακο τους είναι ακριβότερο από την τιμή αναφοράς.