ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φάρμακα: μισό δις κάτω, χωρίς καινοτομία

‘Κρύος ιδρώτας’ έχει πιάσει την αγορά φαρμάκου, με την τροπολογία για την αλλαγή της κοστολόγησης των φαρμάκων που κατατέθηκε στη Βουλή, μαζί με το νομοσχέδιο περί διασυνοριακής περίθαλψης των ασθενών στην Ε.Ε.
Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπει εξοικονόμηση από την εφαρμογή της, της τάξης των 480 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να διευκρινίζει με ποιον τρόπο θα εξοικονομηθούν τα ποσά αυτά.
Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για το χειρότερο σενάριο σε ότι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία από 2,37 δις, δεν φαίνεται να ‘πέφτει’ στα 2 δις, αλλά χαμηλώνει και κάτω από το 1,9 δις. ευρώ...
Οι πιο αισιόδοξοι βέβαια, υπολογίζουν ότι αν προστεθεί στη φετινή φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, που φέτος φαίνεται να φτάνει τα 150 εκ. ευρώ, καθώς και rebate της τάξης του 10% μεσοσταθμικά, τότε οριακά οι υπολογισμοί ‘επανέρχονται’ στα 2 δις. ευρώ, σενάριο που κι αυτό δεν είναι ευχάριστο για κανέναν από τους εταίρους του φαρμάκου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ‘ψίθυροι’ αναφέρουν, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα την υποστούν τα καινοτόμα φάρμακα, για τα οποία δεν βλέπουν να ‘φαίνεται φως’...