ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Τσουχτερές» τιμές για ασθενείς με ψύχωση


«Αρρυθμίες» στη φαρμακευτική αγωγή πολλών ασθενών προκαλεί η νέα θετική λίστα φαρμάκων. Αν και σε γενικές γραμμές οι ασφαλισμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν την ίδια ή και μικρότερη συμμετοχή για τα φάρμακά τους, υπάρχουν περιπτώσεις που η επιβάρυνση που προκύπτει είναι υπερβολική και συχνά δυσβάσταχτη.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το σκεύασμα Αbilify - 30mg που λαμβάνουν ασθενείς με ψύχωση και για το οποίο πλέον οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν 55,50 ευρώ, όταν με το προηγούμενο σύστημα δεν πλήρωναν ούτε ευρώ. Με το νέο σύστημα, η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι 194,86 ευρώ, η τιμή αναφοράς 83,80 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει το 50% της διαφοράς των δύο τιμών.

Το υπουργείο Υγείας αναμένει από τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των ακριβών φαρμάκων. Το σκεπτικό είναι ότι οι ασθενείς θα αγοράζουν τα πιο φθηνά φάρμακα, οπότε οι εταιρείες για να έχουν πωλήσεις θα πρέπει να «προσαρμοστούν». Ωστόσο, η ένσταση είναι ότι σε ορισμένες χρόνιες παθήσεις δύσκολα οι ασθενείς αλλάζουν την αγωγή.
Εν τω μεταξύ, χωρίς περιορισμούς συνεχίζουν να συνταγογραφούν οι γιατροί τις πραζόλες για τις οποίες η πρόσφατη υπουργική απόφαση όριζε ότι θα πρέπει να γράφονται μόνο από γαστρεντερολόγους και μόνο κατόπιν διάγνωσης γαστρικού έλκους ή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Οι περιορισμοί προκάλεσαν την αντίδραση του ιατρικού κόσμου με δεδομένο ότι γράφουν και άλλοι γιατροί (π.χ. καρδιολόγοι και ορθοπεδικοί) για γαστροπροστασία. Οπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Λίστας Φαρμάκων Δημοσθένης Μπούρος, αναμένεται νέα απόφαση για να υπάρξει ορθότερη λύση στη χορήγηση πραζολών.

Πεννυ Μπουλουτζα

Πηγή: kathimerini.gr