ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέα κόντρα για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων

Πολλές οι διαμαρτυρίες κατά του
Μάριου Σαλμά
Νέες αναταραχές στην αγορά φαρμάκου προκαλεί το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που περιλαμβάνει άλλη μία φορά λάθη, παραλείψεις και μειώσεις εκτός νόμου για πολλά φάρμακα.
Η ανατιμολόγηση, που φέρει ξανά την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, έχει προκαλέσει ήδη επιστολές διαμαρτυρίας φαρμακευτικών επιχειρήσεων στο υπουργείο Υγείας, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα προκαλέσει και πάλι ελλείψεις στην αγορά.

Ελλείψεις που οφείλονται στη δραστική μείωση των τιμών σε ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, ακόμη και κάτω από το όριο που ορίζει ο σχετικός νόμος.

Αίσθηση προκαλεί όμως το γεγονός ότι σε ορισμένα σκευάσματα μειώθηκε η τιμή, όχι όμως και στα ανταγωνιστικά τους, γεγονός που επιφέρει νέες γκρίνιες.

Από την άλλη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων νίπτει τας χείρας του για τις ελλείψεις φαρμάκων και θεωρεί μοναδικές υπεύθυνες τις φαρμακευτικές εταιρείες, επειδή έχουν μειώσει τη διάθεση των προϊόντων τους το τελευταίο διάστημα.

Οπως σημειώνει ο σύλλογος, οι πολυεθνικές εταιρείες μείωσαν μέχρι και 80% τις διατιθέμενες ποσότητες σε ορισμένα είδη φαρμάκων και μάλιστα σε οκτώ από αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα για τη συγκεκριμένη τακτική τους.

Οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών δεν θεωρούν τις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές, στις οποίες προχωρούν οι ίδιοι, αιτία των ελλείψεων, καθώς, όπως σημειώνουν, αυτές μειώθηκαν ακόμη και κατά 60%.

Ωστόσο, το φαινόμενο των εξαγωγών ελληνικών φαρμάκων εντείνεται όταν οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα, κάτι που συμβαίνει σήμερα, καθ' ότι η διάθεση των σκευασμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο συμφέρουσα για τις φαρμακαποθήκες.

ΔΗΜ. ΕΥΘ.

Πηγή: enet.gr