ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πρόταση για συνταγογράφηση φαρμάκων αρνητικής λίστας και ΜΗΣΥΦΑ


Πρόταση προς το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. για συνταγογράφηση φαρμάκων που ανήκουν στην «αρνητική» λίστα καθώς και στη λίστα των Μη.Συ.Φα.

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν πως η λεγόμενη «αρνητική λίστα σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ονομάζεται επίσημα: 
«Λίστα φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση»
καθώς και το γεγονός πως δε θα προκύψει κανένα δημοσιονομικό κόστος ή κόστος προς τα ασφαλιστικά ταμεία από την παρακάτω θέση, ενώ αντίθετα τα ωφέλη που θα αναλυθούν παρακάτω είναι σημαντικά, μπορούμε να διεκδικήσουμε την επαναφορά της συνταγογράφησης των φαρμάκων αυτών.

Προτείνω λοιπόν, να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και επαφές ώστε να δοθεί μέσω της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ η δυνατότητα στους συνταγογράφους ιατρούς να αναγράφουν στην ηλεκτρονική συνταγή, ως προτεινόμενη συμπληρωματική θεραπεία και φάρμακα που ανήκουν στην αρνητική λίστα και γιατί όχι, αν βρεθεί πρόσφορο έδαφος, και εκείνων που ανήκουν στην λίστα των Μη.Συ.Φα.


Τεχνικά τα παραπάνω μπορούν να πραγματοποιηθούν με δύο τρόπους:

α) Χωρίς να γίνει καμμία αλλαγή στη φόρμα συνταγογράφησης, να προστεθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων της αρνητικής λίστας ή/και των μη.συ.φα. Τα φάρμακα αυτά θα έχουν την ίδια θέση στη συνταγή, με τα φάρμακα που σήμερα συνταγογραφούνται, απλά με την επιλογή τους από τον ιατρό θα λαμβάνουν αυτόματα τη συμμετοχή 100% και η τιμή τους θα χρεώνεται αυτόματα στο ποσό που αναλογεί στον ασφαλισμένο.

β) Η συνταγογράφηση όπως τη γνωρίζουμε, δεν αλλάζει καθόλου, εξακολουθούν να συνταγογραφούνται τρία φάρμακα της θετικής λίστας ανά συνταγή, όμως στην περίπτωση αυτή, κάτω από τα τρία αυτά φάρμακα δημιουργείται ένα πεδίο στο οποίο ο ιατρός μπορεί να αναγράψει τη συμπληρωματική προτεινόμενη θεραπεία με φάρμακα που δεν ανήκουν στη θετική λίστα.

Το συμφέρον του κλάδου από την επαναφορά της δυνατότητας συνταγογράφησης των φαρμάκων αυτών είναι τεράστιο, διότι από τη στιγμή που επανέρχονται τα φάρμακα αυτά επάνω στις συνταγές, κατοχυρώνεται έμμεσα η διάθεσή τους από τα φαρμακεία μας. Αποδεχόμενοι αυτή την παραδοχή και από τη στιγμή που πεισθούμε πως είναι αναγκαίο να κινηθούμε προς την επίτευξη αυτού του στόχου, επιβάλλεται να αναπτύξουμε την επιχειρηματολογία που θα χρησιμοποιήσουμε στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Στη φαρέτρα μας θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρά και δυνατά επιχειρήματα που θα αναφέρονται στη φαρμακευτική αγωγή, τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και θα βρουν σίγουρα συμμάχους από την πλευρά της ιατρικής κοινότητας. Κύριο όχημα στην κίνησή μας αυτή είναι το γεγονός πως συνταγές εκτελούνται ΜΟΝΟ από τα φαρμακεία. Άρα η διάθεση των φαρμάκων πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των φαρμακείων. 
Τα σημεία που πρέπει να συνυπολογισθούν και να αποτελέσουν μέρος της επιχειρηματολογίας μας είναι τα παρακάτω:

  • Με την αλλαγή αυτή οι ιατροί θα μπορούν να συμπεριλάβουν στη συνταγή τους φάρμακα που δεν καλύπτονται μεν από την κοινωνική ασφάλιση, αποτελούν δε αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας πάρα πολλών παθήσεων. Για παράδειγμα, ακόμα και το αντιβηχικό ή το αντιπυρετικό πρέπει να μπορούν να χορηγούνται κατόπιν οδηγίας ιατρού. 
  • Οι διαρκείς αλλαγές στη θετική λίστα φαρμάκων μπορούν να υϊοθετούνται πολύ ευκολότερα από την ΗΔΙΚΑ, αφού πια στην εφαρμογή θα περιέχονται όλα τα φάρμακα σε κυκλοφορία και η μόνη αλλαγή που θα πρέπει να γίνεται είναι στο ποσοστό συμμετοχής. 
  • Τα φάρμακα είτε αποζημειώνονται είτε όχι, παραμένουν φάρμακα και η χορήγησή τους πρέπει να είναι ελεγχόμενη, προσεκτική και υπεύθυνη.



Πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε παρατήρηση, 

Με τιμή, 

Αργύριος Αργυρόπουλος
Φαρμακοποιός,
Θεσσαλονίκη



Η παραπάνω πρόταση κατατέθηκε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και παρουσιάστηκε από τον αντιπρόεδρο του κο Θεοδοσιάδη στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. με τους προέδρους των φαρμακευτικών συλλόγων, έτυχε θετικών σχολίων και θα επεξεργαστεί στη συνέχεια από το Δ.Σ.