ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακεία με άδεια ράφια

Ενα βήμα πριν από το «λουκέτο» βρίσκονται 4.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν χρήματα για φάρμακα
της Αιμιλίας Σταθάκου, RealNews

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ με άδεια ράφια λειτουργούν σε όλη τη χώρα, χωρίς να διαθέτουν βασικά φάρμακα για να εξυπηρετούν τους ασθενείς. Η οικονομική ασφυξία έχει οδηγήσει περισσότερα από 4.000 φαρμακεία ένα βήμα πριν από το «λουκέτο». Μάλιστα, σε 1.000 φαρμακεία έχουν αποσταλεί κατασχετήρια από φαρμακαποθήκες και τράπεζες που διεκδικούν τα χρήματα που τους οφείλονται.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που διενήργησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, 9 στα 10 φαρμακεία αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των χρημάτων που τους οφείλει το Δημόσιο, της μείωσηςτου τζίρου και της έλλειψης ρευστότητας.
Το 35% κινδυνεύει να κλείσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το 33% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό έχει μπει στον Τειρεσία.


Δεκάδες αιτήματα 

Καθημερινά, στους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας φτάνουν αιτήμστα από φαρμακεία που ζητούν να φύγουν από τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις. «Ζητώ όπως απαλλαγώ από την εφημερία του Σαββάτου λόγω οικονομικών δυσχερειών», αιτείται φαρμακοποιός από την Πετρούπολη με έγγραφο που έστειλε στις 12 Δεκεμβρίου στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής. 
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 6 Δεκεμβρίου, φαρμακείο από την ίδια περιοχή ζήτησε να απαλλαγεί από την υποχρέωση των εφημεριών του πρώτου εξαμήνου 2013, καθώς «το φαρμακείο αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις»


Οπως αποκαλύπτει στη Real news ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, το κράτος από το 2011 μέχρι σήμερα χρωστά πάνω από 1 δια ευρώ στους φαρμακοποιούς! «Αυτά είναι χρήματα που έχουμε βάλει από την τσέπη μας και οι πιστωτές μαςτα ζητάνε», επισημαίνει. Και προσθέτει: «Κάθε ταμείο που εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ σταμάτησε να πληρώνει τις οφειλές του. Μόνο ο ΟΠΑΔ χρωστά στους φαρμακοποιούς της Αττικής περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ για το 2011».

Ο Βασίλης Κ. έχει 17 χρόνια φαρμακείο στη δυτική Θεσσαλονίκη. Είχε την τύχη η επιχείρησή του να βρίσκεται σε καλή «πιάτσα» και έκανε μεγάλο τζίρο, ειδικά στα φάρμακα υψηλού κόστους. Το 2011 ο ΟΠΑΔ τού χρωστούσε 278.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε για να πάρει εμπόρευμα, και σήμερα οι πιστωτέςτου ζητάνε τα χρήματά τους, «Δεν έχω πλέον τη δυνατότητα να αγοράσω εμπόρευμα. Οι φαρμακαποθήκες ζητάνε να πληρώσω μετρητοίς, ενώ έχω εκχωρήσει το 50% των εισπράξεων από τον ΕΟΠΥΥ στις τράπεζες.

Οι πελάτες μπαίνουν και δεν βρίσκουν φάρμακα για να εξυπηρετηθούν. Ετσι, ημέρα με την ημέρα χάνω και αυτούς που είχα εδώ και χρόνια. Είμαι σε απόγνωση και μετράω πλέον ημέρες πριν από την καταστροφή», μας λέει.


Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αναφέρει ότι περισσότερα από 10 κατασχετήρια φτάνουν κάθε ημέρα στον ΦΣΘ, ενώ τα ποσά που χρωστάνε οι φαρμακοποιοί ξεκινούν από 10.000 ευρώ και φτάνουν τα 580.000 ευρώ.
Η κατάρρευση του κλάδου έχει άμεση επίπτωση στον ασθενή και στη φαρμακευτική του περίθαλψη. Οι ασθενείς πλέον αποφεύγουν να επισκεφθούν και τους γιατρούς, καθώς δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τη θεραπεία τους.
«Πριν από μερικές ημέρες ήρθε στο φαρμακείο έγκυος γυναίκα που δεν είχε τρία ευρώ να αγοράσει το φάρμακο που της συνέστησε ο γιατρός.Ειδικά οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ υποφέρουν, ενώ ο ΟΠΑΔ δεν έχει πληρώσει τις οφειλές του στους ασθενείς από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις μας», λέει ο Κ. Θεοδοσιάδης.

«Στραγγαλισμός» 

Η αδυναμία των ασθενών να πληρώσουν τις συμμετοχές στα φάρμακά τους επιτείνει τον οικονομικό στραγγαλισμό των φαρμακείων. Οπως έδειξε η έρευνα του ΠΦΣ, το 81,7% των φαρμακείων αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες, οι οποίοι πλέον ζητάνε επίμονα βερεσέ. Μάλιστα, η πίεση είναι μεγαλύτερη στα φαρμακεία που λειτουργούν σε μέρη μελιγότερους από 10.000 κατοίκους, όπου η σχέση με τους πελάτες είναι πιο προσωπική.

«Δίνουμε μάχη για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλαγου Θήβας Σεραφείμ Ζήκας και προσθέτει ότι το 40% των φαρμακείων υπολειτουργεί και βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στα υπόλοιπα φαρμακεία, που όμως δεν μπορούν πλέον να καλύψουν όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κώστας Κούβαρης τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν πλέον να δανείζουν τον ΕΟΠΥΥ και να πληρώνουν από την τσέπη τους τα χρήματα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, «Μπορεί να ανάβει ο σταυρός του φαρμακείου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επιχείρηση λειτουργεί. Είναι εκατοντάδες τα φαρμακεία που παραμένουν ανοιχτά χωρίς όμως να έχουν εμπόρευμα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς», καταλήγει.