ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τροχόπουλος: «Χρειάζεται άνωθεν παρέμβαση»

Αναταραχές στο φάρμακο

Απεργία φαρμακείων είχαμε το διήμερο που μας πέρασε 26 κ 27/11/12 πανελλήνια και από την ίδια μέρα (26/11) ισχύει η αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και δεν είναι η πρώτη φορά για το 2012.
Οι μόνοι που δε φταίνε στην προκειμένη περίπτωση είναι οι φαρμακοποιοί, αλλά κι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που ταλαιπωρούνται τελείως άδικα.
Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει.
Το Υπ. Υγείας είχε εξαγγείλει το Σεπτέμβριο ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία το οποίο δυστυχώς δεν τηρήθηκε (και είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό το 2012).

Απαιτεί το Υπ. Υγείας να επιστρέψει το κάθε φαρμακείο στον ΕΟΠΥΥ ένα ποσό της τάξης από 3 έως 20 χιλιάδες ευρώ (ανάλογα με το τζίρο) για συνταγές που εκτελέσθηκαν το 2012 ως αναδρομικό rebate. Αυτή η απαίτηση είναι τελείως παράλογη και καταστροφική για τα φαρμακεία, δεδομένου πως είχε εξηγηθεί από το Υπ. Υγείας ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί μόνο για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και μόνο από εδώ και μπρος, τελευταία στιγμή όμως το υπουργείο υπαναχώρησε.
Υπάρχουν οφειλές του κράτους προς τα φαρμακεία ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία δε γίνεται κουβέντα, και αναφέρομαι σε οφειλές που αφορούν το 2010-2011.
Αναρωτιέμαι, πόσο ακόμα θα τραβήξει αυτή η υπόθεση με τα φαρμακεία που έχουν «χτυπηθεί» ανηλεώς από το κράτος την τελευταία διετία όσο κανένα άλλο επάγγελμα, κι όπως είναι επόμενο έχουν φθάσει σε οριακό επίπεδο επιβίωσης πλέον, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.
Δεν το βλέπουν αυτό άραγε οι αρμόδιοι; 
Το Σάββατο 1/12/12 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου όπου θα καθοριστεί η στάση των φαρμακοποιών από εδώ και πέρα, ενώ όλη την εβδομάδα η ηγεσία του ΠΦΣ είχε επαφές με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς μήπως και δοθεί λύση. 
Πέραν όμως όλων αυτών που ανέφερα, φρονώ ότι το θέμα έχει ξεφύγει, ίσως το Υπ. Υγείας δε μπόρεσε να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση κι έχουμε όλα αυτά τα φαινόμενα.
Πιστεύω πως πρέπει να παρέμβει ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς για να δώσει λύση σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί εννιά εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Χρειάζεται άνωθεν παρέμβαση, που λένε, δεν πάει άλλο.

Γιώργος Τροχόπουλος

Εκλέκτορας του ΦΣ Ημαθίας στον ΠΦΣ
Μέλος ΔΣ του ΦΣΗ
π. πρόεδρος ΦΣΗ
π. πρόεδρος ΣΥΦΑ Ημαθίας-Πέλλας
π. μέλος Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου ΠΦΣ