ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οταν η τρόικα ανακάλυψε τα... Greek statistics της Υγείας!

«Πειραγμένα» φαίνεται ότι ήταν τα στοιχεία το τελευταίο διάστημα στο ΕΣΥ, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός για τις δαπάνες και τα έξοδα απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η αποκάλυψη έγινε όταν επανεξετάστηκαν τα δεδομένα και μέσα από το επίσημο σύστημα ESY-NET, με την εμπλοκή και των «τροϊκανών». Έτσι βρέθηκε να μην ταιριάζουν οι αριθμοί...
Στα φάρμακα η «μαύρη τρύπα» πλησιάζει τα 300-400 εκατ., ενώ εκτός ελέγχου είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία, όπου αναζητούνται επίσης μερικά εκατομμύρια ευρώ. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν εισπράξει 700 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι άγνωστο πού ακριβώς κατευθύνθηκαν.
H νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την παρότρυνση φυσικά των δανειστών μας, προχωρεί σε εξ αρχής χαρτογραφηση όλων των οικονομικών στοιχείων του τομέα της Υγείας.
Στο στόχαστρο μπαίνουν προμήθειες, λειτουργικά έξοδα νοσηλευτικών ιδρυμάτων αλλά και τα φάρμακα. Η τρόικα ζητεί επιμόνως να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που σημαίνει ταλαιπωρία ασθενών και ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων.

Η νέα έμπνευση την οποία υποστηρίζουν μετά μανίας οι «τροϊκανοί» ονομάζεται claw back (κλόου μπακ). Μια νέα επιστροφή-έκπτωση χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ είναι ακόμη σε εκκρεμότητα το περιβόητο rebate, η αρχική έκπτωση δηλαδή που είχε συμφωνηθεί με το υπουργείο Υγείας. Ο γενικός γραμματέας Αντώνης Δημόπουλος που παρέμεινε λόγω άγνοιας της νέας ηγεσίας) έστειλε ήδη επιστολή προς όλες τις εταιρείες για το θέμα.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες πάντως ετοιμάζονται να προσφύγουν δικαστικά, υποστηρίζοντας ότι, για να γίνει επιστροφή χρημάτων (rebate ή claw back), πρέπει η πολιτεία να τηρεί τον νόμο και να τους αποπληρώνει, εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος και όχι με καθυστέρηση ετών.
Ισως τελικά εξαιτίας όλων αυτών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν θέτει καν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης στην τρόικα, τα στελέχη της οποίας αρνούνται άλλωστε να το συζητήσουν.
Ετέθη όμως το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ. Οι νέοι υπουργοί -επειδή ακριβώς ο ΕΟΠΥΥ ήταν έμπνευση των δανειστών μας- υποστήριξαν ότι ο φορέας, ως «μονοψώνιο» (έχει το 95% των ασφαλισμένων της χώρας), πρέπει να αγοράζει φθηνές υπηρεσίες από την ελεύθερη αγορά και όχι να παράγει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες με υψηλότερο κόστος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι υπουργοί της ΝΔ θα αρχίσουν σταδιακά να στρέφονται όλο και περισσότερο οτον ιδιωτικό τομέα για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, δίνοντας μεγάλο μερίδιο οε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία. Πού θα οδηγηθούμε στο άμεσο μέλλον; Πιθανώς στην πλήρη ιδιωτικοποίηοη της Υγείας.



«Πάνω από 5%, κάτω από 6%»
«Πρώτα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη. Δευτερευόντως πρέπει να κρατηθεί η δημόσια δαπάνη για την υγεία κάτω από το 6% του ΑΕΠ.
Ομως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πέσει και κάτω από το 5%, δεδομένης της σημαντικότατης μείωσης του ΑΕΠ εξαιτίας της ύφεσης» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.
Το τρίτο που πρέπει να γίνει είναι να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των εναπομείναντων πόρων για την υγεία. Δηλαδή να δώσουμε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο ευρώ που πληρώνει ως ασφαλιστική εισφορά υγείας ο εργαζόμενος και στο ευρώ που πληρώνει μέσω της φορολογίας ο Ελληνας φορολογούμενος.
Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για την υγεία πρέπει, παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση, να καθορίσουμε εμείς, ως πολιτική ηγεσία, τη δική μας ατζέντα πολιτικών δράσεων που μπορεί να επιτύχουν τους ίδιους στόχους. Εχουμε έρθει με σχέδιο».



Πηγή: Ελευθεροτυπία, 7/7/12