ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πανευρωπαϊκή η κρίση στην Υγεία

Πανευρωπαϊκή φαίνεται να είναι η κρίση στην Υγεία, καθώς μέρα με τη μέρα ολοένα και πληθαίνουν στον Τύπο οι ειδήσεις που αφορούν χρεωκοπημένα ταμεία, οδυνηρές περικοπές δαπανών, απολύσεις επαγγελματιών υγείας και δυναμικές απεργίες ενάντια στις πολιτικές λιτότητας.


  • Ιταλία

Οι Ιταλοί φαρμακοποιοί διατρανώνουν την αντίδρασή τους στις περικοπές της κυβέρνησης, απειλώντας με διακοπή της χορήγησης σκευασμάτων. Τεράστιες απώλειες για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό Inps.


Καυτό καλοκαίρι το φετινό, αλλά όχι μόνο μετεωρολογικά. Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Μόντι άρχισαν να προκαλούν ουσιαστικές αντιδράσεις. Οι Ιταλοί φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να «κατεβάσουν τα ρολά» στις 26 Ιουλίου.

Αιτία, οι νέες περικοπές σε βάρος τους, που αποφάσισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους 20.000 συνάδελφοι. Το ένα τέταρτο των φαρμακείων μπορεί να κλείσει οριστικά» λένε οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου.

Κινδυνεύουν οι συντάξεις

Η κυβέρνηση Μόντι τους υποχρέωσε να περιορίσουν κι άλλο τις τιμές των βασικών φαρμάκων και η προβλεπόμενη συρρίκνωση των κερδών θα φθάσει τα 40.000 ευρώ το χρόνο ανά φαρμακείο.

Οι Ιταλοί φαρμακοποιοί απειλούν ακόμη και με διακοπή στη χορήγηση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Ο υπουργός Υγείας Μπαλντούτσι πάντως, τους κάλεσε σε διάλογο.

Παράλληλα, ο μεγαλύτερος οργανισμός ασφάλισης της χώρας, Inps έχει τεράστια προβλήματα. Εξαιτίας της συγχώνευσής του με άλλα ταμεία, το παθητικό του φέτος θα φτάσει τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

«Κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να καταβάλλουμε τις συντάξεις» λένε οι υπεύθυνοι του Inps και ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης με έκτακτη χρηματοδότηση.

Ωστόσο οι προοπτικές για βελτίωσή της παραμένουν προς το παρόν δυσοίωνες.

  • Πορτογαλία

Παρέλυσαν τα νοσοκομεία της Πορτογαλίας

Η απεργία στην οποία προχώρησαν στις 11/7 οι γιατροί στην Πορτογαλία παρέλυσε τα νοσοκομεία, όπου 4.300 επεμβάσεις αναβλήθηκαν και πάνω από 400.000 εξετάσεις και ραντεβού ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τηλεοπτικά δίκτυα στη χώρα. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών εκτίμησαν ότι η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 90%.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν με την κινητοποίηση αυτή για τη μείωση των μισθών τους και την περικοπή των κρατικών δαπανών για την υγεία, μέτρα τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα λιτότητας του συντηρητικού πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιου. Οι περικοπές στο πεδίο της υγείας ανέρχονται στο 10% των δαπανών για τον τομέα αυτό, μόνο για φέτος.

Η κυβέρνηση του Πάσους Κοέλιου προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού βάσει των μέτρων τα οποία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχουν δανείσει στη χώρα 78 δισ. ευρώ. Αλλά οι περικοπές των κρατικών δαπανών έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, περιλαμβανομένων δύο γενικών απεργιακών κινητοποιήσεων το Νοέμβριο του 2011 και τον Μάρτιο φέτος.

Οι γιατροί διαδήλωσαν, φορώντας τις λευκές τους ιατρικές μπλούζες, στη Λισαβόνα. Η διαδήλωση των Πορτογάλων γιατρών ήταν η πρώτη σε εθνικό επίπεδο από το 1987.