ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

O ΕΦΕΤ ανακαλύπτει ΞΑΝΑ στα LIDL μολυσμένα με E. Coli τρόφιμα

Βρεφικά γάλατα δίπλα σε μολυσμένα προϊόντα διατροφής - μήπως θέλουν και φάρμακα; 

Ξεδιπλώνονται πτυχές ενός μεγάλου και απαράδεκτου σκανδάλου. 
Ξυπνούν αναμνήσεις από το φετινό καλοκαίρι. 
Πρωταγωνιστές: Τα σούπερ μάρκετ LIDL, o ΕΦΕΤ και θύματα όλοι εμείς οι καταναλωτές
Αφανείς ήρωες: Τα Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης 

Η ιστορία ξεκινά τον Ιούλιο του 2011 οπότε και ανακαλύπτεται από τον ΕΦΕΤ η παρουσία του επικίνδυνου βακτηρίου Escherichia Coli σε προϊόντα κρέατος.
Ο ΕΦΕΤ, ως όφειλε δέσμευσε όλη την ποσότητα του γερμανικού βοδινού κιμά  (βλέπε ΕΔΩ κι ΕΔΩ) και εμπόδισε τη διακίνησή της στην Ελληνική αγορά.
Το γεγονός εξήρε και η κομισιόν που απάντησε σε σχετικό ερώτημα του Ευρωβουλευτή Ν. Χουντή επισημαίνοντας πως ο ΕΦΕΤ εμπόδισε επιδημία E.Coli στην Ελλάδα (βλέπε ΕΔΩΕΔΩ κι ΕΔΩ). Μάλιστα κάλεσε τις Ελληνικές αρχές «να πολλαπλασιάσουν τους διατροφικούς ελέγχους διότι, με την πολιτική συμπίεσης των τιμών, ‘συμπιέζονται’ ταυτόχρονα οι έλεγχοι και η ποιότητα των τροφίμων προσφέροντας ‘φθηνή’ τροφή για τους πληβείους, στο όνομα των χαμηλών μισθών και της υψηλής ανταγωνιστικότητας.»
Φυσικά θα περίμενε κανείς να γίνουν τα αναμενόμενα σε τέτοιες περιπτώσεις, αναγγελίες στην τηλεόραση, πανηγυρισμοί για τα ευρήματα και την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας… 
Δυστυχώς όμως έγινε ακριβώς το αντίθετο… η είδηση δεν έφτασε στο ευρύ κοινό παρά μόνο διαδικτυακά για μια δυο μέρες (βλέπε ΕΔΩκαι μετά θάφτηκε κάτω από το χαλί. Σε άλλες περιπτώσεις θα είχαμε ημέρες ολόκληρες πανηγυρικών δημοσιευμάτων! Αντ’ αυτού, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του τύπου ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κύριος Γιώργος Νύχας εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τους πολιτικούς του προϊστάμενους (βλέπε ΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ)!!! 
Αντικαταστάθηκε άμεσα και τη θέση του πήρε ο πρώην νομάρχης Πειραιά κύριος Μίχας (βλέπε ΕΔΩ κι ΕΔΩ) μετά από την επιβολή προστίμου που επιβλήθηκε στην αλυσίδα LIDL. 
Το διαδίκτυο κατακλύστηκε από δημοσιεύματα, τα οποία όμως, δεδομένου και του θέρους που φέρνει το λαό μακριά από την ενημέρωση, πέρασαν στα ψιλά γράμματα, παρόλο που κατηγορούσαν ευθέως το υπουργείο υγείας για την επιλογή του να κουκουλώσει την υπόθεση και να εξοβελίσει τον κακό πρόεδρο του ΕΦΕΤ που επέβαλε πρόστιμο στη Γερμανική εταιρία (βλέπε ΕΔΩ κι ΕΔΩ). 


Κι ερχόμαστε στο σήμερα! 
Το διαδίκτυο πάλι έκανε τη δουλειά του! Δημοσιεύματα που φέρουν τον ΕΦΕΤ να ξαναβρίσκει μολυσμένα προϊόντα στην αλυσίδα LIDL (βλέπε ΕΔΩΕΔΩ κι ΕΔΩ). 
Δεν γνωρίζουμε αν τελικά αληθεύουν οι τωρινές καταγγελίες, όμως πρέπει να τις αναφέρουμε. 
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη εταιρία βρίσκεται υπόλογη σε ελέγχους του ΕΦΕΤ… δείτε τι έγινε με τα προϊόντα χαλβά ΕΔΩ, με τις σοκολάτες ΕΔΩ και με τα μανιτάρια ΕΔΩ… 


Συμπέρασμα
Το ζητούμενο όμως της παρούσας ανάρτησης είναι το εξής: Δεν είμαστε σε θέση να κατηγορήσουμε κάποιον, αυτό πρόλαβαν και το έκαναν άλλοι, είναι άλλωστε φανερό από τη σειρά συνδέσμων που σας παραθέσαμε και θα ήταν καλό να τους διαβάσετε όλους. 
Όμως αυτό που σίγουρα δεν επιτρέπεται είναι μια κυβέρνηση να κάνει πλάτες ή να μην κλείνει επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία επιχειρήσεις! 
Ακόμα πιο απαράδεκτο είναι να τις πριμοδοτεί και να τους στρώνει το χαλί να κάνουν χρυσές δουλειές σε βάρος του κοινωνικού συνόλου! 


Σε αυτές τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση έδωσε με κοινή υπουργική απόφαση το δικαίωμα να πωλούν τα εξαιρετικά ευαίσθητα προϊόντα γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας! Δίπλα σε χαλασμένα τρόφιμα! Άραγε πως χάλασαν αυτά τα τρόφιμα, είναι υπεύθυνη η διαχείρισή τους από τα εν λόγω καταστήματα, τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης των προϊόντων; 
Προφανώς όχι!
Πώς άραγε τους δίνεται το δικαίωμα να πωλούν βρεφική τροφή; Άδικο είχαν όσοι έλεγαν πως τα βρέφη κινδυνεύουν από δηλητηρίαση στην καλύτερη των περιπτώσεων; 
Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εδώ, αυτές είναι οι εταιρίες που καλοβλέπουν τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και υπόγεια προσπαθούν να κερδίσουν το δικαίωμα να τα διακινούν. Έχουν την υπεύθυνότητα και την ακεραιότητα να το κάνουν; Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε όχι! Αυτοί που καταδίκασαν σε θάνατο το μανάβη και το μπακάλη της γειτονιάς, καθώς και άλλα πόσα επαγγέλματα, τώρα εποφθαλμιούν την υγεία και τα φάρμακα. 
Για χάρη αυτών έγιναν τόσα νομοθετήματα σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, τα βρεφικά γάλατα… για χάρη αυτών υποδουλώνεται και εξουθενώνεται το Ελληνικό Φαρμακείο. Κάποιοι κοντόφθαλμοι συνάδελφοι νόμισαν πως θα επωφεληθούν αλλά δεν ξέρουν καθόλου τί ακριβώς υποστηρίζουν, κι αν ακόμα το ξέρουν, πιστεύουν πως αυτοί θα επιβιώσουν, είναι βαθια νυχτωμένοι! 
Το θέμα μας όμως είναι ξεκάθαρα πως αυτοί που ζητούν το κεφάλι του Έλληνα φαρμακοποιού επί πίνακι, αυτοί που ζητούσαν να ανοίξουν φαρμακεία μέσα στα σούπερ μάρκετ τους, αυτοί που εκβίασαν την κοινή γνώμη με πληρωμένα ρεπορταζ και ίσως προσκείμενους πολιτικούς για να πάρουν το βρεφικό γάλα, αυτοί που κρύβονται πίσω από το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων, είναι αυτοί που μπλέκονται σε σκάνδαλα γιατί πολύ απλά δεν κάνουν καθόλου καλά τη δουλειά τους… Και ψάχνουν μετά την υποστήριξη των «εντίμων» για να τα κουκουλώσουν! 
Αυτοί... που υπονομεύουν με τα κρυφά τους μονοπάτια την ύπαρξη του Ελληνικού Φαρμακείου  και βρίσκουν εύκολα πρόσφορους ντόπιους συνεργάτες